NA JUGU FRANCUSKE

Kula „Luma Arles“, inspirisana između ostalog i slikama Van Goga, nalaziće se u okviru napuštenog železničkog depoa koji se prostire na 10 hektara.

 

Čelikom obložena kula asimetrične forme planirana je za grad Arl, a inspirisana je slikama Van Goga.

kula van goga

Insipraciju za ovakav dizajn arhitekta Frank Gehry pronašao je u lokalnoj geologiji, rimskoj arhitekturi i slikama Vincenta van Goga. Kula „Luma Arles“ nalaziće se u okviru napuštenog železničkog depoa koji se prostire na 10 hektara. U okviru ovog prostora sa realizacijom je krenuo projekat kreativnog kampusa, obnovljene su četiri obližnje železničke konstrukcije, od ukupno sedam i uređen je javni park.

Kula se nalazi na zastakljenom postolju cilindričnog oblika. Visoka je 56m sa karaktersitičnom čeličnom fasadom koju čini 11.000 pojedinačnih panela od nerđajućeg čelika. Na fasadi nepravilne forme nalaze se ispupčenja koja su zapravo prozori. Oni su postavljeni bez određenog reda i deluje kao da su „nalepljeni“. Kula se prostire na površini od 15.000 kvadratnih metara. U okviru nje će se nalaziti prostori za istraživanje, radionice,odeljci za održavanje seminara i obuka, umetnička studia, kao i delovi za postavke likovnih dela.

U ovom gradu je živeo Van Gog koji je u svojim delima naslikao pejzaže Arlesa. Shodno tome umetnost je takođe bila inspiracija za Gehryja tokom procesa projektovanja. Želeo je da dočara ono po čemu je Arl čuven – od „Zvezdane noći“ pa sve do uzdignutih klastera stena koje se nalaze u regionu. Središnji deo podseća na rimski amfiteatar koji je jedan od istorisjkih spomenika i turističkih atrakcija ovog mesta.

U planu je da projekat bude realizovan i kula otvorena za javnost već 26. juna ove godine, ali pod pretpostavkom da ne budu uspostavljena nova lokalna ograničenja koja se odnose na koronu.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs