KEŠ NA OČI

Umesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u za to namenjeni otvor na bankomatu, novac u budućnosti moći će da se podiže i jednostavnim pogledom na bankomat.

 

U Singapuru su postavljeni bankomati s implementiranom tehnologijom prepoznavanja lica, pa neće trebati ni kartica ni PIN, jer će novac moći da se podiže pogledom!

novac podiže pogledom

Iako se polako krećemo prema društvu u kojem će papirnati novac (delomično) zameniti kartice i mobilni telefoni kao primaran, a jednom možda i jedini način plaćanja, mnogima je danas život bez gotovine nezamisliv.

Za podizanje gotovine odavno se, osim ponekih izuzetaka, ne ide u banku, već se novac podiže na bankomatima. U budućnosti, umesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u za to namenjeni otvor na bankomatu, za podizanje gotovine dovoljno će biti samo – pogledati bankomat.

Takvi se bankomati već koriste u svetu, pri čemu je pionir bila Kina u kojoj je još pre šest godina postavljen bankomat s podrškom za prepoznavanje lica kao način verifikacije korisnika, a istu je tehnologiju počela da koristi i jedna španska banka 2019.

Da bi na bankomatima kartice mogla da zameni biometrija veruju i u OCBC Banku u Singapuru, pa je ova banka nedavno postavila prve bankomate za koje korisnicima nisu potrebne bankovne kartice, već je impelementirana tehnologija prepoznavanja lica. Bankomati dolaze sa sigurnosnim opcijama koje sprečavaju prevare i korišćenja fotografija, videa ili maski za potvrdu identiteta. Sve što korisnici treba da urade je da upišu svoj jedinstveni identifikacioni broj i stanu ispred kamere koja podržava tehnologiju prepoznavanja lica.

Na početku će banka ipak ponuditi ograničenu uslugu pa će korisnici koji se na bankomat prijave pogledom, bez kartice, moći samo pregledati stanje na računu. Ako tokom određenog razdoblja ne bude nikakvih problema, OCBC Bank omogućiće nove opcije poput podizanja gotovine s bankomata. Upravo se za te dve akcije – pregled stanja na računu i podizanje gotovine, najčešće koriste bankomati. Osim toga, singapurska banka vremenom namerava dodatno da proširi mogućnosti korišćenja bankomata s implementiranom opcijom prepoznavanja lica te bi se putem njih mogle plaćati kreditne kartice, slati novac i sl.

Kao prednost takvog načina korišćenja bankomata bez kartica, banka naglašava bezbednost, jer se kartice mogu ukrasti, odnosno prevaranti postavljanjem posebnih uređaja na bankomate mogu da ukradu podatke o kartici i PIN i iskoriste ih za naknadno pražnjenje račun, dok bi biometrijska verifikacija trebalo da bude sigurnija.

Izvor: Zimo Dnevnik