„DOOMSCROLLING“ EFEKAT

Stručnjaci su saglasni da velika količina loših vesti koja nas iz medija zapljuskuje svakodnevno mora da uzme svoj danak kada je reč o našem zdravlju.

 

Živimo u eri u kojoj ne nedostaje loših vesti,od političkih sukoba do globalne pandemije, od terorističkih napada do prirodnih katastrofa, i ponekad nam se čini kao da smo od svega umorni.

loših vesti

Stručnjak za traumu i profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvard dr Ričard F. Molika, objasnio je zašto je to tako.

„Simptomi kolektivne traume su široko rasprostranjeni“, kaže dr Molika i dodaje:

„Mnogi od ovih simptoma, osećaj teskobe i umora, mogu biti poznati. Ali, jedan zaslužuje da se posebno pomene, a to je utrnulost“.

Prema njegovim rečima, velika količina loših vesti uzima svoj danak.

„Naši odgovori na pandemiju i kontinuiranu nesigurnost, podstaknuti nepreglednim vestima, kreću se od hiperaktivacije (refleksa borbe ili bega) do utrnulosti (obamrlosti, ukočenosti)“, objašnjava doktor i dodaje kako te reakcije mogu da ostanu prisutne dugo nakon izlaganja traumi.

Vremenom prevelika izloženost lošim vestima može da oštetiti nerve, što može da dovede do utrnulosti i loše vesti više neće imati nikakav efekat na vas.

„Mogli biste da osetite anksioznosti koja deluje u pozadini. Tokom dana možda nećete ništa osećati, ali noći bi mogle da budu praćene nesanicom ili noćnim morama“, kaže doktor.

Važno je da odvojite više vremena za brigu o sebi i jednostavno budete svesni efekta „doomscrollinga“ (konzumiranja velike količine negativnih vesti na internetu odjednom).

Ovo su neki od njegovih saveta koji mogu da vam pomognu u borbi sa preteranim uticajem konzumiranja loših vesti.

Ograničite vreme koje provodite na internetu

Cilj je da obezbedite predah za svoj nervni sistem, jer konstantno izlaganjem negativnim informacijama je za ovaj sistem pogubno.

Provodite više vremena u prirodi

Vreme provedeno u šumi, koje Japanci nazivaju „šumskim kupanjem“, sniziće hormone stresa i smanjiće osećaj teskobe, umora i depresije, a ima i druge zdravstvene prednosti.

Budite pažljiviji dok čitate ili gledate loše vesti

Dok konzumirate informacije, činite to svesno, pokušavajući da se zadržite u sadašnjosti.

Izvor: N1