RESTORANSKI HIT IZ SINGAPURA

Dve stotine dvadeset dinara (manje od dva evra) košta piletina sa pirinčem, osnovno jelo u restoranu Hawker Chan u Singapuru, koje možete napraviti kod kuće.

 

Singapur važi za jedno od mesta na planeti na kojima se sreće veliki broj svetskih i regionalnih kulinarskih tradicija. Svaki lokalac će vam reći da su hawker centri, veliki, pokriveni prostori u blizini železničkih stanica i sličnih čvorišta gde se sreće veliki broj ljudi, i koji su dupke ispunjeni malim štandovima za hranu koja se konzumira na stolovima koje dele svi restorančići, najbolji način da se isproba singapurska kuhinja. Tu je i piletina sa pirinčem kao najpopularniji obrok.

piletina sa pirinčem

U kulturi koja teži perfekcionizmu, nije mnogo čudno da su neki od ovih malenih restorana postigli nebeski nivo kvaliteta hrane. Najpoznatiji od njih je Hawker Chan, restoran koji je 2016. dobio Mišlenovu zvezdicu, a u kome osnovni i ujedno najpopularniji obrok, piletina sa pirinčem marinirane na hongkonški način, staje samo 220 dinara!

– Piletina je nemoguće mekana, a sos ima bogatu, balansiranu aromu. Veličina porcije je savršena za ručak koji će vas zasititi ali ne i opteretiti – napisala je novinarka portala „Insider“ u velikom tekstu posvećenom ovom restoranu, dodavši da je isto koliko u hrani uživala i u samom iskustvu zajedničkog obedovanja sa velikim brojem ljudi u hawker centru.

Vlasnik restorana, Čan Hon Meng, rođen u Maleziji, otvorio je 2009. godine restorančić po imenu Liao Fan Soya Sauce Chicken Rice & Noodle, i kasnije mu promenio ime u Hawker Chan. Njegov čuveni specijalitet pravi se mariniranjem piletine u naročitom sosu od deset sastojaka, a Čan se, po sopstvenom priznanju, time bavi svakog dana od ranog jutra, kasnije učestvujući i u procesu neposredne pripreme i izdavanja obroka, radi potpune kontrole kvaliteta u svakom koraku.

Priznanja koja je dobio nisu uticala na cenu hrane, što je za Singapur sasvim uobičajeno i očekivano – još jedan Mišlenov laureat, štand po imenu Hill Street Tai Hwa Pork Noodle, prodaje svoj obrok od svinjetine – sa skupljim namirnicama od onih koje koristi Hawker Chan – za manje od 500 dinara.

Što se recepta tiče, Čan Hon Meng nikada nije odao tajnu svoje piletine, ali znalci koji su je probali kažu da je to, u osnovi, klasično hongkonško jelo – osnova su tamni i svetli soja sos, đumbir, beli luk i kinesko ružino vino, čest element hongkonške kuhinje koji se ponekad može naći i u našim prodavnicama kineske hrane. Piletina se dinsta u ovim sastojcima do stvaranja potpunog balansa aroma, i služi uz jednostavan, ali savršeno kuvan i pomalo lepljiv pirinač. Ovo nepretenciozno jelo počelo je da osvaja svet, a Čan je otvorio još dva restorana u Hongkongu i osnovao franšizu koja se do sada proširila na Tajvan, Maleziju, Tajland, Australiju, Filipine i – Kazahstan.

Izvor: Vinoifino.rs