ŽIVOT BEZ PLASTIKE

Plastika se sve više čini kao čudovište koje poslednjih sedamdesetak godina zatrpava i truje planetu, a odnedavno i životinjski svet, čak i hranu i vodu za piće.

 

Neke države, poput Indije, odlučile su da se plastika potpuno eliminiše iz upotrebe do 2022. godine.

plastika

Prema podacima koje je objavila Svetska fondacija za prirodu, prema izveštajima studija, moguće je da u proseku po osobi konzumiramo 5 grama mikroplastike sedmično, putem vode i hrane. To je količina koja odgovara veličini jedne kreditne kartice. Ova plastika dolazi do naših trpeza putem vode i hrane, u koje se ubacuje plastični otpad u prirodi, naseljenim mestima, rekama ili okeanima. 

Koliko treba vremena da se plastika razgradi

Naravno, kada se govori o plastici i njenoj štetnosti, ima se u vidu skoro beskonačno vreme razgradnje. Prema procenama stručnjaka, najveća opasnost leži u tome što je plastici ponekad potrebno duže od celog jednog milenijuma da se razgradi. Tako zubnoj četkici treba više od 500 godina, plastičnoj čaši i flaši 450, plastičnoj slamci tačno dva veka, a plastičnim kesama, u zavisnosti od vrste plastike od koje su napravljene, potrebno je prosečno između 20 i 500 godina za razgradnju. 

Svi ovi podaci deluju prilično uznemirujuće, pa se svuda u svetu vode mnogobrojne kampanje u cilju smanjenja upotrebe plastike. Na zapadu su česti eksperimenti, koji se neformalno nazivaju životom bez plastike. Mišljenja oko toga su podeljena, ljudi podržavaju ili su skeptični, ali računica je jasna: ako se želi spasiti Zemlja, upotreba plastika mora da se smanji u velikoj meri. Što se manje plastičnih proizvoda koristi, manje će završiti u smeću. Plastični otpad koji jedu ptice, prema podacima Fondacije, ubije oko milion morskih ptica godišnje. Mnogi preživari umiru nakon što pasu po smetlištima i sažvaću kesu. Plastične kese su prva stvar od koje treba početi.

Saveti

U kupovinu je, dakle, praktičnije nositi ceger. Namirnice je bolje da se čuvaju u staklenim teglama i metalnim posudama, sa drvenim ili papirnim zatvaračima. Umesto plastičnih, bolje je da se čuvanje hrane u frižideru koriste staklene posude. Mnoge nemačke porodice, kada idu na put, hranu nose upakovan u metalne posude ili tegle. Umesto plastičnog pribora, koriste drveni, metalni ili pribor od bambusa. Papirnate slamke za napitke postaju sve popularnije.  Sve češće se kupuju boce za vodu koje imaju neograničen rok trajanja. Prilikom kupovine sokova, vode i ostalih napitaka prednost se daje tetrapak kutijama ili staklu. Nakon upotrebe, staklene boce se mogu oprati i ponovo koristiti.

Na nekim sajtovima za prodaju mogu se naći četkice za pranje zuba od drveta ili od bambusa. Kante za čišćenje od metala su dugotrajnije i lakše za održavanje od plastičnih. Češljevi i štapići za uši od bambusa ili drveta mogu ukrasiti kupatilo, ali i zameniti dosadašnju plastiku. Posuđe i pribor za jelo u kuhinji su zdraviji i lepši ako su od stakla, drveta ili bambusa. Preporučuje se i zamena plastičnih  ofingera u ormanu drvenim. Štipaljke za veš, šoljice za kafu takođe mogu da budu keramičke ili metalne. Preporučuje se i upotreba čvrstog umesto tečnog sapuna za tuširanje i pranje ruku jer su uglavnom napravljeni od mnogo prirodnijih sastojaka, pa je to i zdravije za kožu.