IZLAGANJE LEPIM NOTAMA

Francuska kuća Domaine Mayard, iz elitne apelacije Châteauneuf-du-Pape, jedna je od brojnih u kojoj se vinu puštaju plemeniti zvuci kako bi mu se povećao kvalitet.

 

Ideja da plemeniti zvuci muzike mogu da povećaju kvalitet vina povremeno zaintrigira vinare. Metoda izlaganja vina muzici već tokom procesa vinifikacije naročito privlači francuske vinare, a samo u oblasti Langedok-Rusijon postoji nekoliko vinarija čiji su vlasnici probali da izlože vino notama (Domaines de l’Octroi, Haut-Lirou, Vordy…)

plemeniti zvuci

Kako prenosi francuski Vitisphere, provansalski negocijant Lionel Boalo iz kuće We Wine! odlučio je da proizvede seriju vrhunskog vina koje će biti izloženo muzici u sasvim kontrolisanim uslovima, kako bi zasigurno utvrdio da li muzika daje vinu dodatni kvalitet.

Boalo je kupio grožđe iz vinograda kuće Domaine Mayard u okviru elitne apelacije Châteauneuf-du-Pape, sa namerom da isproba tehniku koju su patentirali Melodi Grife koja se bavi terapijom zvukom, i firma Swing It. Za proces stvaranja vina odgovorni su vinari iz ove ugledne kuće.

– Odabrali smo džez muziku jer mislimo da bi za ljude u vinariji bilo veoma naporno da devet sati slušaju hard rok, elektro muziku ili rege – rekao je Boalo, koji je dodao i da je odabrao grožđe iz prestižne apelacije za slučaj da eksperiment pokaže da muzika nema nikakav uticaj na vino: čak i „obično“ vino iz ove apelacije dostiže visoku cenu na tržištu.

Artur Majar, glavni vinar kuće Mayard koja poseduje 42 hektara organski sertifikovane vinove loze, kaže da je u početku bio skeptičan ali da je sada spreman da prihvati mogućnost da muzika daje vinu jednu vrlo posebnu „notu“.

– Primetili smo razlike u aromi i ukusu koje se mogu pratiti u kontinuitetu. Vrlo brzo se primete razlike u sadržaju alkohola, boji, dinamici fermentacije. Još uvek nisam siguran da li je uzrok tome muzika – rekao je Majar.

Proces izlaganja vina muzici koncipiran je u skladu sa klasičnim naučnim metodom. Grožđe je odmah posle berbe razdvojeno na dva kontingenta. Prvi kontingent postao je kontrolni, i nije izlagan muzici. Drugi je izlagan muzici od 8 ujutru do 5 popodne tokom 45 dana fermentacije.

– Prijatno smo iznenađeni rezultatima. Dodali smo novi kvalitet vinu – kaže Boalo, koji će ovog proleća pustiti u prodaju 10.000 boca vina pod etiketom Père Pape in the Groove. Vino će koštati 45 evra po boci, a kupci će moći i da se opredele da kupe, za 96 evra, kutiju sa dve boce, jednom koja je izlagana muzici i jednom iz kontrolnog kontingenta, kako bi i sami mogli da se uvere da li je muzika zaista učinila vino boljim.

Sličnim medotama bave se i vinari van Francuske: vinarije u Pijemontu, Čileu i drugim krajevima sveta izlažu vina muzici, od klasičnih remek-dela do rokenrola, a neki puštaju muziku i čokotima vinove loze.

Za sada ne postoje čvrsti naučni dokazi da frekvencije muzičkih dela imaju uticaj na proces vinifikacije ili rasta vinove loze, umnogome zato što su posredi suptilne organoleptičke razlike koje nije lako kvantifikovati. U svakom slučaju, zanimljivo je piti vino za koje znamo da je njegov tvorac uradio apsolutno sve, i daleko izvan granica uobičajenih vinarskih tehnika, kako bi ga učinio plemenitijim.

Izvor: Vinoifino.rs