POST NA FEJSBUKU

Jakub Žulčik je u novembru prošle godine napisao: „Andžej Duda je debil“ i taj post se i danas nalazi na piščevoj Fejsbuk stranici.

 

Poljski pisac Jakub Žulčik nazvao je predsednika države Andžeja Dudu „debilom“. I zato mu se sada sudi. Ali član Zakona po kojem je optužen nije uvela vladajuća partija Pravo i pravda.

jakub žulčik

Šta sve nije bio: „marioneta“, „lažov“, „kukavica“, „licemer“, „hemijska olovka“ koja bez razmišljanja potpisuje sve zakone koje mu podnese vlada stranke Pravo i pravda (PiS)… Koliko često je bio izviždan, koliko puta su njegove govore pratili povici: „Bićeš uhapšen!“

Na neke od njih uopšte nije reagovao i nastavljao bi da govori, a ponekad bi i odreagovao, kao pre neki dan kad su mu ponovo skandirali da će da „sedi“ (u zatvoru). Na Tviteru je napisao: „Sedim za svojim pisaćim stolom, voljom većine od preko deset miliona birača. Mirno. A manjina koja je ometala našu himnu i ceremoniju može samo da viče iz sveg glasa. Mi imamo slobodu i demokratiju, i oni to smeju da rade.“

Ali, o jednom aktuelnom slučaju, koji je u ovom trenutku na velikom broju naslovnih strana, predsednik Poljske Andžej Duda ćuti. Radi se o postu na Fejsbuku poznatog poljskog pisca i novinara Jakuba Žulčika koji je zbog „uvrede predsednika“ dospeo i na sud. Oglasio se doduše portparol predsedništva izjavom da „Andžej Duda ne poznaje Jakuba Žulčika, ali poziva na obostrano poštovanje“.

„Andžej Duda je debil“

Jakub Žulčik je u novembru prošle godine napisao: „Andžej Duda je debil“ i taj post se i danas nalazi na piščevoj Fejsbuk stranici. Žulčik je tu mislio na Dudinu reakciju nakon predsedničkih izbora u SAD kada je Džozefu Bajdenu na Tviteru čestitao na „uspešnoj predsedničkoj kampanji“, dok su mnogi drugi šefovi država i vlada uveliko Bajdenu čestitali izbornu pobedu. Žulčik je dodao da je Bajden već pobedio, a izjavu je zaključio opaskom zbog koje ga sada saslušavaju na sudu. Prema članu 135 Krivičnog zakona Poljske, za javno vređanje šefa države mogao bi da bude osuđen i na zatvorsku kaznu do tri godine. Jakub Žulčik ne želi da komentariše proces, ali državna tužiteljka kaže da je on na sudu negirao optužbe.

Psiholog iz Gdanjska Tomaš Besta smatra da je član 135 Krivičnog zakona „zastareo“. Prema njegovom mišljenju, izjave tog tipa ne bi trebalo da se tretiraju Krivičnim zakonom, osim ako ne podstiču nasilje. „Iz istraživanja znamo da javno izrečene uvrede i psovke retko vode ka nasilju“, kaže Besta.

Jacek Dubois, poznati poljski advokat, ide i korak dalje. On je u intervjuu liberalnom listu „Gazeta viborča“ ocenio da su Žulčikove reči proizašle iz „građanskog“, pa čak i „patriotskog“ stava, i da su one svojevrstan „vrisak očaja“ zbog uništenih međunarodnih veza Poljske.

Ali zamenik ministra pravde Sebastijan Kaleta odgovara: „Nijedna javna ličnost ne bi trebalo da vređa šefa države“. Kaleta naglašava da je ta „funkcija pravno zaštićena i to već godinama, a ne otkako je stranka PiS na vlasti“.

Istorijat tužbi

To je istina, državno tužilaštvo je pokretalo slične procese i kod Dudinih prethodnika. Nije doduše uvek bilo presuda, jer su mnogi procesi obustavljeni, ali ipak ih je bilo nekoliko: na primer kada je bivšeg predsednika Aleksandra Kvašnjevskog, jedan član Seljačke stranke nazvao „najvećim neradnikom Poljske“.

Zanimljiv je i slučaj Dudinog prethodnika Bronislava Komorovskog. Godine 2012. baš je današnji predsednik Andžej Duda, tada poslanik stranke PiS, kritikovao zatvorsku kaznu izrečenu jednom blogeru koji je kreirao kompjutersku igricu s likom Komorovskog kao metom. Duda je to povezao sa slučajem bivšeg predsednika Leha Valense, koji je Leha Kačinjskog, dok je još bio živ, nazvao „budalom“ i za to nije kažnjen. „Vladavina zakona – da, ali samo za odabrane“, napisao je Duda 2012. na Tviteru. Apelacioni sud je, inače, kasnije ukinuo presudu tom blogeru.

I đaci pred sudom

Aktuelni proces protiv Jakuba Žulčika nije jedini. Od utorka (23.3.) trojica učenika takođe moraju da odgovaraju pred sudom, jer su, kako se navodi, u leto 2020. u gradiću Kališu na zapadu Poljske, glasno i vulgarno govorili o predsedniku i pritom pocepali jedan predizborni plakat. To je sve zabeleženo kamerom. Učenici su pred sudom poricali da su počinili krivično delo, ali su se i izvinili za svoje ponašanje.

U februaru je, međutim, sud u Zjelonoj Gori dodelio odštetu 20-godišnjoj ženi jer je greškom uhapšena u predizbornoj kampanji na mitingu Andžeja Dude. Postupak za klevetu protiv nje još uvek je u toku.

Jakub Žulčik se inače ponovo oglašavao pisao na svojoj Fejsbuk-stranici: on je, kaže, verovatno „prvi pisac nakon dugo vremena u ovoj zemlji, koji se nalazi pred sudom zbog onoga što je napisao“. Žulčik je to objavio pod heštegom #Dudajestdebilm, a onda je još jednom kritikovao predsednika zbog njegovih izjava o LGBT-populaciji iz juna 2020: „Pokušavaju da nas ubede da su to ljudi, ali to je ideologija“, rekao je tada Duda.

Žulčik je u svom postu ukazao na moguće posledice te izjave po LGBT-osobe i primetio: „Državno tužilaštvo do sada nije podiglo optužnicu protiv predsednika Dude. Toliko od mene.“

Izvor: DW.com