LEKOVI I PANDEMIJA

Potrošnja pojedinih antibiotika u Srbiji povećana je i do 10 puta zbog koronavirusa, kaže v. d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojevic Škodrić.

 

Potrošnja pojedinih antibiotika u Srbiji povećana je i do 10 puta zbog korona virusa, kaže v. d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojevic Škodrić.

potrošnja antibiotika

Ona je rekla da je izuzetno važno da se prilikom propisivanja lekova iz grupe antibiotika prate protokoli, da se antibiotici ne daju rutinski, već kada je to neophodno, kao i da se ovi lekovi u apotekama izdaju samo uz recept ili specijalistički izveštaj.

Navela je da je potrošnja pojedinih antibiotika koji se izdaju u apotekama u decembru 2020. uvećana od pet do sedam puta u odnosu na prosečnu mesečnu potrošnju u 2019.

Kada je reč o injekcionim, odnosno infuzionim antibioticima koji se primenjuju u bolnicama, potrošnja pojedinih antibiotika je bila veca od pet do 10 puta u odnosu na prosečnu mesečnu potrošnju u 2019. godini, navodi Radojević Škodrićeva.

Ona je rekla da novog američkog leka „bamlanivimab“ protiv kovid-19 Srbija ima za 5.800 pacijenata, da je njihova nabavka veoma teška, s obzirom na to da su ograničeni kapaciteti proizvodnje.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

„Čak i u državi proizvođača ne koriste se masovno, jer je proizvodnja antitela vrlo skupa“, kazala je Radojević Škodrićeva i najavila da ce sledeće isporuke tog leka biti u aprilu i maju, kao i da je Srbija četvrta zemlja u Evropi, uz Nemačku, Mađarsku i Češku, koja ima „bamlanivimab“, a da je taj lek važan za pacijente koji imaju visok rizik da dobiju teži oblik kovid-19.

„Ovim lečenjem rizičnih pacijenata u ranoj fazi sprečava se hospitalizacija i rasterećuju kovid bolnice“, kaže v.d. direktorka RFZO.

Objasnila je da se taj lek primenjuje u prvih 10 dana od pojave simptoma, kod starijih od 12 godina i težih od 40 kilograma, jednokratno kao infuzija, kod pacijenata sa blagim i umerenim oblikom bolesti, a koji imaju visok rizik da dobiju teži oblik i da se hospitalizuju.

Najavila je da će biti nastavljeno praćenje preporuka struke i u skladu s tim nabavljaćemo sve neophodne lekove, čime proširujemo i spektar sredstava u borbi protiv epidemije.