MOĆNI LEK IZ PRIRODE

Ren može da posluži kao aromatični začin, ali je njegova primena šira, pošto poseduje neverovatna lekovita svojstva za mnoge boljke.

 

Poznato je da je jedna od osnovnih upotreba rena – u kuhinji. Međutim, ono što mnogi ne znaju jesu lekovita svojstva koja ren poseduje.

ren

Od biljke se posebno koristi koren koji služi pri lečenju urinarnih infekcija kao i infekcije sinusa. Ren može da posluži i kao aromatični začin. Eterična ulja koja sadrži u sebi daju mu ljutkast ukus. Ukoliko narendate koren rena možete ga koristiti kao začin za glavno jelo ili salatu.

Hranljive materije u renu

Ren je izuzetno bogat vitaminom C kao i vitaminima A i B1, gvožđem, morozinom, glikozidom, glukozom, kalijumom, kiselim sulfatom, sinigrinom, glutaminom i eteričnim uljem.

Ren kao lek

Ren je u narodu poznat kao lek protiv bolesti pluća, gihta, reume i kijavice. Odličan je u izbacivanju sekreta iz disajnih puteva. Osim toga, preporučuje se i za detoksikaciju krvi, izbacivanje mokraće i izbacivanje kamena i peska iz bubrega. Dodatno o zdrastvenim beneficijama rena možete pronaći na sajtu majkapriroda.com

Protiv upale sinusa

Ukoliko su vam zapušeni sinusi, evo načina kako da ih pročistite pomoću rena.

Sve što je potrebno da uradite je da zagrejete u šerpi malo vode i narendani ren. Prilikom isparavanja, skloniti šerpu sa ringle i glavu nadviti nad njom. Pokrijte se peškirom i oko 10 minuta udišite. Preporučljivo je da se ovo radi pred spavanje.

Za zglobove

Ova biljka jako pomaže kod artritisa, reume i umanjivanja bolova u zglobovima. Za zglobove se koristi kao obloga koja se sastoji od zavijenog narendanog rena. Međutim, ukoliko imate osetljivu kožu, onda se ne preporučuje njegova upotreba. Za reumu i giht je potrebno da jednom dnevno pijete šolju mleka sa narendanim renom (najduže se može piti tri nedelje uzastopno).

Ren protiv raka

Ren se preporučuje kao saveznik u borbi protiv kancera. Svakodnevne inhalacije renom su preporučene osobama koje boluju od raka pluća. Potrebno je samo udisati iseckani koren rena.

Lek za desni

Ren u sebi sadrži antibakterijska svojstva, pa se shodno tome koristi za ublažavanje infekcije desni. Pošto stimuliše cirkulaciju desni, samim tim se ublažava infekcija. Sprečava stvaranje karijesa kao i paradentoze, s obzirom na to da u sebi sadrži fitoncide. Možete ga koristiti kao pastu za zube tako što izrendate koren rena i kroz gazu iscedite sok, pa ga onda rastvorite u vodi srazmerno 1:1. Možete ga čak dva puta dnevno upotrebljavati.

Ren kao afrodizijak

Ren poboljšava reproduktivnu funkciju muškaraca i podiže libido. Možete kod kuće napraviti sopstevni afrodizijak. Potrebno je 300 grama narendanog rena preliti sa 500 mililitara vrelog mleka. Potom ostaviti četiri sata sa strane da se ohladi. Možete u toku dana jednu do dve kašičice koristiti 11 dana.

Kome se ne preporučuje ren?

Korišćenje rena ne preporučuje se deci, s obzirom na to da im je koža vrlo osetljiva. Takođe, ne preporučuje se osobama sa čirem u želucu, oboljenjima kože, poremećajem štitne žlezde, gastritisom, kao ni osobama sa osetljivim debelim crevom.

Koren rena se koristi u manjim dozama i ne treba se piti čist sok od rena.