VELIKO „NE“ SRPSKE CRKVE

Sveti arhijerejski Sinod SPC saopštio je da je protiv Predloga zakona o istopolnim zajednicama, jer je nedopustivo da se ovakve zajednice zakonski izjednačavaju s brakom i porodicom.

 

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da je protiv Predloga zakona o istopolnim zajednicama, smatrajući ga neprihvatljivim, uz ocenu da je nedopustivo istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu nacrta zakona.

spc protiv zakona

Sveti arhijerejski Sinod SPC u saopštenju navodi da je blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneo Vladi Srbije primedbe i mišljenje o predlogu zakona o istopolnim zajednicama.

„Pomenuti predlog zakona za Srpsku pravoslavnu crkvu je neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve, na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija”, kaže se u saopštenju.

Nedopustivo je, navodi Sinod SPC, istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i zakonom zaštićena vrednost.

Napominje se da „Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine”.

„Sveti arhijerejski Sinod je saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumentovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvu”, kaže se u saopštenju.

Sveti arhijerejski Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost.

„Sveti arhijerejski Sinod je izrazio očekivanje da će po ovom pitanju biti uvaženi argumenti Srpske pravoslavne crkve”, navedeno je u saopštenju.