MOĆAN VEGANSKI ARTIKAL

Slično kao i različiti izvori proteina bez mesa, tempeh se ističe među ljubiteljima povrća i veganske ishrane, jer je prepun hranljivih sastojaka.

 

Tempeh je fermentisani sojin proizvod koji se ističe kao veganska zamena za meso. Bogat je proteinima, prebioticima i širokim spektrom hranljivih sastojaka i minerala, zbog čega ima i niz medicinskih prednosti.

tempeh

Tempeh je uobičajena hrana u Indoneziji koja se proizvodi od soje fermentisane ili odvojena mikroorganizmima. Nakon fermentacije, soja se iscedi u kompaktni kolač koji se obično jede kao veganski izvor proteina.

Osim soje, tempeh se takođe može proizvoditi i od drugih sortimenata pasulja, pšenice ili mešavine soje i pšenice. Tempeh ima suvu i čvrstu, ali žvakaću teksturu i izuzetno orašast ukus. Može se kuvati na pari, bariti ili marinirati kako bi dobio bolji ukus.

Slično kao i različiti izvori proteina bez mesa, na primer tofu ili seitan, tempeh se ističe među ljubiteljima povrća i veganske ishrane, jer je prepun hranljivih sastojaka.

Tempeh sadrži svega 162 kalorije, 15 grama proteina, 9 grama ugljenih hidrata i 9 grama ukupne mast. Od minerala bogat je natrijumom, gvožđem, kalcijumom, riboflavinom, niacinom, magnezijumom, fosforom i manganom.

Koristi tempeha za rak

Mešavine polifenola, tzv. izoflavoni, korisna su sredstva za sprečavanje angiogeneze. Angiogeneza je postupak stvaranja svežih krvnih sudova iz postojećih sudova. Ovaj postupak dodaje proširenje novih ćelija karcinoma i tumora. Izoflavoni prisutni u tempehu deluju protiv angiogeneze. Dakle, ova supstanca je glavna prednost tempeha za sprečavanje pojave karcinoma.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Druga studija otkrila je da je veća upotreba izoflavona povezana sa smanjenim mortalitetom kod žena sa malignim bolestima dojke. Studija tvrdi da se čini da su proizvodi od soje, uključujući tempeh, najdinamičniji i održiviji u smanjenju stope smrtnosti kod žena. Izoflavoni sprečavaju širenje tumora sa niskim receptorima na estrogen i progesteron. Isto tako, oni imaju odbrambene prednosti u odnosu na ozbiljne simptome endokrinih tretmana koji se koriste kao lečenje bolesti grudi.

Mnogim preživelima od raka pogrešno se preporučuje da održavaju stratešku distancu od tempeha, jer sadrži fitoestrogene, ali količina izoflavona u telu može da pomogne da se suprotstave umnožavanju ćelija i tumora kod mnogih odraslih osoba.

Oprez u ishrani

Pobrinite se da kuvate tempeh, nikada ne jedite sirov. Imajte na umu da je tempeh fermentisana hrana, što znači da se nekoliko dana „izležavao“ na toplim temperaturama i razvijao mikroorganizme, pa postoji mogućnost da je mogao razviti neke opasnosti za zdravlje. Osim ako koristite tempeh iz pakovanja na kom je označeno da je prethodno pripremljen, onda ne rizikujete; u drugim slučajevima ga uvek prethodno skuvajte.