FILM ZA OPROŠTAJ OD PUBLIKE

Predstojeći dokumentarac „Tina“ o životu američke pevačice Tine Tarner predstavlja njen oproštaj od obožavalaca, prema rečima njenog supruga.

 

Film „Tina“, koji će premijerno biti prikazan ovog vikenda, govori o njenom usponu ka slavi, zatim o nasilnom braku sa Ajkom Tarnerom i njenom povratku kao rok ikone osamdesetih.

tina

Iako nije bila na turneji od 2009. godine, pevačica je nedavno objavila memoare i pokrenula mjuzikl o njenom životu.

Ali je film zatekao pitanjem: „Kako da polako napustiš scenu, jednostavno odeš?“.

Reditelj Den Lindzi kaže da je pevačica dokumentarac zamislila kao njenu poslednju reč.

„Zahvalna sam na pruženoj ljubavi, ali sam završila, umorna sam i jednostavno želim da živim u penziji“, citirao ju je reditelj.

Tinin muž, bivši muzički izvršni direktor Ervin Bah, opisao je dokumentarni film kao „zvezdino zbogom“, rekavši: „To je to. Zatvaranje.“

Film je jednostavno nazvan „Tina“ i biće emitovan tokom vikenda na HBO kanalu u Americi i Skaj dokjumentaris (Sky Documentaries) u Velikoj Britaniji.

Film, čija je okosnica intervju sa 81-godišnjom pevačicom (rođena 26. novembra 1939. godine), prati njen uspon od, kako je opisala, „devojke sa pamučnih polja“ do jednog od najprepoznatljivijih imena u muzici.

Prvih 15 godina karijere, pevačica je bila neraskidivo povezana sa Ajkom Tarnerom, sa kojim je imala hitove Nutbush City Limits, Proud Mary i River Deep Mountain High.

Ajk joj je promenio ime iz Ana Mej Bulok u Tina Taner – odluku je doneo bez njenog znanja, nagoveštavajući tako godine kontrolisanja i nasilničkog ponašanja u njihovom braku.

Tina u filmu opisuje kako bi je pre seksa pretukao, a potom primoravao da izađe na binu i nastupa.

„Živela sam samrtničkim životom“, rekla je autorima filma.

Dokumentarac otkriva i da je pokušala da se ubije pre nego što je napustila brak 1976.

Pošto je samostalno nastavila karijeru, postala je jedna od najprodavanijih umetnika tokom osamdesetih i devedesetih uz hitove What’s Love Got To Do With It, Private Dancer i The Best.

Tako je ustanovljen narativ da je pevačica „prevazišla“ probleme, međutim autori filma otkrivaju da je realnost bila daleko komplikovanija.

„U ranijim razgovorima sa Tinom saznali smo da je bol iz prošlosti još vreba iza ugla“, izjavio je koautor filma, reditelj Ti-Džej Martin.

„Sama će to reći. Ne preza da govori o tome (zlostavljanju), ali zna da ako to učini, traume će se vratiti u snovima, što je jedan oblik posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).“

Prve kritike dokumentarca su se pokazale kao krajnje pozitivne, hvaleći Tininu iskrenost, uz uživanje u pruženoj šansi ponovnog doživljaja njenih najvećih hitova.

„Iako znate njenu priču, trebalo bi da pogledate ,Tinu'“, piše Valčr (Vulture).

„Način na koji su je tragedija i trijumf definisali prikazani su jasno i glasno.“

Delovi filma gde Tina nudi oproštaj Ajku, koji je preminuo od predoziranja kokainom 2007. godine, „nateraće vam suze na oči“, piše Njujork Tajms.

Skrin dejli (Screen Daily) dodaje da su priču o njenom braku uravnotežili „grandiozni“ snimci sa njenih legendarnih koncerata.

Bez obzira da li je reč o „Tini koja ruši krov prostora gde nastupa“ ili „Tini koja zadovoljno uživa u nastupu“, bogatstvo „uzbudljivog arhivskog materijala je jedan od glavnih kvaliteta filma“, napisala je kritičarka Vendi Ajd.

Izvor: BBC.com/serbian