NASELJE BUDUĆNOSTI

U američkom gradu Rancho Mirage uskoro bi trebalo da počne izgradnja novog kvarta u kojem će sve kuće u potpunosti biti ištampane.

 

U američkom gradu Rancho Mirage uskoro bi trebalo da počne izgradnja novog kvarta u kojem će sve kuće u potpunosti biti ištampane.

ištampane kuće

Iako se veliki 3D štampači sve više koriste u građevini, do sada nije zabeležen slučaj da će jedan celi kvart (15 kuća) biti izgrađen korišćenjem takve tehnologije.

Ovo je aktualizacija naše vizije budućnosti građevine, kaže Aleksej Dubov, suosnivač građevinsko-tehnološke kompanije Mighty Buildings koja sudeluje u ovom nesvakidašnjem projektu.

Prednosti takvog načina izgradnje, odnosno štampanja su što 80 odsto građevinskih radova može biti automatizovano, čime se broj radnih sati smanjuje za čak 95 posto, uz deset puta manje otpada u odnosu na tradicionalnu gradnju. Delove za kuće štampaće u svom velikom skladištu u Oaklandu korišćenjem masivnih 3D štampača veličine manje garaže, pri čemu će se koristiti materijal koji se brzo steže (kombinacija gvožđa, gipsanih ploča…) pa će spoljni zidovi, izolacija i krov moći da se naprave u jednom procesu.

Kapaciteti kompanije su takvi da jednu kuću veličine više od 30 kvadratnih metara štampači mogu da izštampaju u roku od samo 24 sata.

Zanimljivo je da ponekad štampači rade na delovima kuće preko noći, dok svi radnici spavaju.

Iz Mighty Buildingsa kažu su više ograničeni transportom svojih štampanih građevina, nego s mogućnostima štampača.

Kuće koje će se graditi i postavljati u Rancho Mirageu imaće dva dela. Jedan će da se sastoji od tri sobe i dva kupatila dok će drugi deo da ima još dve sobe i kupatilo. Osim kuća, svaka parcela u tom kvartu imaće i bazen u dvorištu, a uz doplatu postoji i mogućnost postavljanja spoljnih tuševa, hidromasažnih kada, kamina itd.

Cena će biti od 595 hiljada dolara za osnovnu konfiguraciju kuće s tri sobe i dva kupatila, dok će oni koji žele dodatne dve sobe i kupatilo morati da plate 950 hljada dolara.

Kako piše Gardijan, upravo 3D štampanje bi moglo da bude rešenje za kalifornijsku krizu na tržištu nekretnina jer stručnjaci predviđaju da će, zbog očekivanog povećanja stanovništva na tom području, do 2025. biti potrebno između 1,8 i 3,5 miliona novih stambenih jedinica.

Izvor: Zimo.dnevnik.hr