OTETA ISTINA

Do danas je i dalje neizvesna sudbina oko 563 lica, a u prištinskoj mrtvačnici još uvek ima oko 350 zemnih ostataka žrtava koje nisu identifikovane, stoji u saopštenju Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM.

 

Povodom obeležavanja 21. godišnjice osnivanja Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji (14.mart 2000. godine), ovo udruženje na čelu sa Vericom Tomanović izdalo je saopštenje sledeće sadržine:

porodica kidnapovanih

Upravo se navršava 21 godina od osnivanja našeg Udruženja sa ciljem rasvetljavanja sudbina i pronalaženja otetih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do danas.

Uvažavajući sve preventivne mere kriznog štaba Vlade Republike Srbije u cilju zaustavljanja širenja pandemije virusa kovid 19, nismo u mogućnosti da se u većem broju okupimo i javno
prezentujemo naš dvodecenijski rad i napore da pronađemo naše otete članove porodica ili zemne ostatke, da bi vratili dostojanstvo imena naših najmilijih i dostojno ih sahranili.

Do danas je i dalje neizvesna sudbina oko 563 lica, a u prištinskoj mrtvačnici još uvek ima oko 350 zemnih ostataka žrtava koje nisu identifikovane.

Teško podnosimo teret dvodecenijske neizvesnosti, manipulacije, nečinjenja, zataškavanja, uništavanja dokaza, nepronalaženja otetih niti njihovih ostataka. Sve nestaje u lavirintima laži i obmana.

Svedoci smo velikih nesreća koje su pripadnici našeg naroda doživeli krajem 20. veka. Bili smo predmet otmica, progona, osetili tragediju izbeglištva, bili akteri kolona i drama.

Ubistva, proterivanje, tortura i nečoveštvo nad srpskim narodom započinje januara 1998. godine, a nastavlja se tokom aprila, maja, juna masovnim kidnapovanjem rudara površinskog kopa Belaćevac i jula meseca žitelja sela Retimlja i Opteruše, Velike Hoče i Orahovca, a nastavlja se agresijom NATO snaga 24 marta 1999. godine na Republiku Srbiju i AP KiM. Najveći broj otmica, zločina, ubistava dogodio se nakon potpisane Rezolucije Saveta Bezbednosti UN 1244 od juna 1999. do kraja 2000. godine, da bi se 17. marta 2004. godine dogodio pogrom još 4.000 lica srpske nacionalnosti. Prekršeni su svi zakoni civilizovanog društva, rezolucije i konvencije. Dokumentacija o zločinima je i dalje u bazama zemalja misija koje su bile 1999-2000. godine na KiM. Zašto nije dostupna organima pravosuđa, MKCK i Komisijama za nestala lica, kaže se u saopštenju udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova i Metohije.

Šta je sa podacima iz usvojenog Izveštaja Saveta Evrope gospodina Dika Martija? Hoće li se UNMIK izviniti porodicama zbog propusta u svom radu? Kakav je Euleksov rezultat istraživanja zločina nad Srbima i ostalim žrtvama na Kosmetu.

Porodice i dalje čekaju rezultate istraga. One ne posustaju u svojim zahtevima da pronađu svoju decu, braću, sestre, supružnike, roditelje…

Dok se ne rasvetle svi zločini i sud donese pravedne presude, ostaćemo zarobljeni u prošlosti i vremenu koje preti da generiše nove mržnje i nove nesreće. Prikazaćemo vam najvažnije aktivnosti u prošloj 2020. godini. Opširnije informacije možete pogledati na veb sajtu Udruženja: www.otetaistina.org.rs, rečeno je na kraju saopštenja.