NAPOJNICA – DA ILI NE?

Već nekoliko godina, pretpostavlja se zbog lošeg standarda, konobarima i barmenima u Srbiji je bakšiš „misaona imenica“, pa se veoma često dešava da smenu završe samo sa dnevnicom.

 

OK, odavno smo shvatili da bakšiš nije grad u Turskoj, ali pitanje je da li ostavljamo napojnicu svaki put kada smo zadovoljni uslugom koju smo dobili ili nekad pokušavamo i da se „izvučemo“?

bakšiš

U Srbiji, ostavljanje bakšiša u kafani je deo ugostiteljske kulture, pa se podrazumeva, pre svega jer nije uračunat u cenu kao na primer u Švedskoj ili Danskoj. Domaći ugostitelji, naročito oni stariji, dobro pamte srećna vremena kada su od bakšiša mogli baš lepo da žive.

Konobari tvrde da je danas situacija dosta drugačija, a neki misle i da to nema mnogo veze sa krizom u kojoj se trenutno nalazi ugostiteljski sektor. Već nekoliko godina, pretpostavlja se zbog lošeg standarda, konobarima i barmenima u Srbiji dešava se da smenu završe samo sa dnevnicom, i eventualno sitnim viškom od par desetina dinara koji preostane posle raspodele sa kolegama, a deluje kao i da gosti sve više pokušavaju da se izvuku od ostavljanja bakšiša. Jedan od razloga je – kako objašnjavaju konobari – i plaćanje karticom, jer u retko kom lokalu je sistem tako podešen da na karticu može da uračuna i bakšiš, a gost koji plaća „plastikom“ uglavnom ne vadi i keš.

I kod onih koji se i dalje drže dobrih običaja u ugostiteljstvu, dešava se da napojnice budu veoma male. Naravno, i dalje ima gostiju koji ostave i više od deset odsto od računa, ali mnogo češće je napojnica veoma mala, pravi sitniš, a to se naročito odnosi na ugostiteljske objekte van većih gradova. Ugostitelji se žale da tu bakšiša gotovo da više i nema, mada ni situacija u luksuznim restoranima nije mnogo bolja. Pošto ne postoji relevantno istraživanje na tu temu iz kog bi bilo moguće izvući zaključke, sami konobari su jedini izvor informacija. A iz razgovora sa njima, stiče se utisak da pravila više nema. Čućete i da sve češće gosti na račun od trideset hiljada dinara ne ostave ni dinar bakšiša, dok gost koji je popio kafu „s nogu“ ostavi bakšiš veći od očekivanog.

U Kini i Japanu bakšiš je uvreda i ukoliko ga ostavite, budite sigurni da će vam konobar vratiti novac. U Americi će vam ga tražiti ako ga ne ostavite, u Turskoj se naljutiti, dok će Grci biti zadovoljni i simboličnim iznosom. Kod nas, izgleda, može kako hoćete. Ipak, ukoliko ste zadovoljni uslugom koju ste dobili u lokalu, sasvim je pristojno, šmekerski i ljudski da častite konobara koji vas je uslužio. Dobre običaje koji čine ljude srećnim treba negovati.

Izvor: Vinoifino.rs