FORA ZA LAKOVERNE

Na prodajnim sajtovima kao što su Amazon, Etsy, eBay nalazi se čitava lepeza proizvoda kojima se pruža navodna zaštita od 5G mreže.

 

Kako se pojava i izgradnja 5G infrastrukture u pojedinim krugovima smatra rizičnim potezom, tržište je reagovalo ogromnim brojem „odgovarajućih“ proizvoda kojima se može obezbediti navodna zaštita od 5G mreže.

zaštita od 5g mreže

U pitanju je čitava lepeza proizvoda kojima se „pruža zaštita od 5G mreže“, a koji se prodaju na platformama kao što su Amazon, Etsy, eBay i slične. Dok su, na primer, Youtube ili Facebook zabranili bilo kakve teorije zavere, većina platformi to nije učinila.

Sami proizvodi su takođe raznoliki – nalepnice, kapuljače, losioni, a tu su i varijacije poznatih klasika: kape obložene bakrom, Faradejevi kavezi, i slično.

Zabluda oko 5G tehnologije potiče od pogrešnog shvatanja prirode visokofrekventnih radio talasa, i tumačenja prema kom ti talasi negativno utiču na ljudski mozak. Oko te loše hipoteze ubrzo su se skupile druge teorije zavere, prenosi Startit.

„Princip rada“ svih pomenutih proizvoda je sličan, jer treba da nekako zaštiti korisnika od štetnog zračenja 5G signala, i nadovezuje se na stare, ali popularne zablude o tome kako tehnologija funkcioniše, kao i na nove elemente, specifične za 5G.

Recimo, losion se nanosi na kožu i štiti od dejstva zračenja, a i bakar i slične obloge predstavljaju fizički štit. USB stik navodno sadrži specijalni softver i hardver koji emituje i specijalno zaštitno polje, kapuljača štiti od „99% štetnog zračenja“. Nalepnice takođe nekako štite od raznovrsne radijacije.

Među novim spravama, specijalno napravljenim kako bi se uklonila nova pretnja u vidu 5G zračenja, ističu se „Faradejevi kavezi“. Prema preporukama, trebalo bi da se pozicioniraju oko rutera.

U pitanju, međutim, samo metalne posude različitih oblika, a ne Faradejevi kavezi.

A sve i da jesu – pošto 5G signal ne dolazi iz samih rutera, ne bi ni mogli da zaustave štetno sračenje, sve i da imaju tu sposobnost, ali je vrlo verovatno da će metalne barijere oko rutera uticati na kvalitet običnog WiFi signala.

I drugi proizvodi ove vrste najčešće su samo obične stvari koje se reklamiraju kao zaštita od zračenja, koristeći žargon i podatke koje ciljana publika ne razume. Kao i sve teorije zavere, hrane se neznanjem i šire zbog ljudi koji svojim nerazumevanjem potpiruju strahove.

Iako sve deluje kao šala, ne treba zaboraviti da prodavci na ovome profitiraju i nude ljudima zaštitu koja im uopšte nije potrebna, izvlačeći im novac.

Izvor: B92.net