TRENING ZA NEDOSTATAK DAHA

Dispneja je čest problem koji mogu imati i zdravi pojedinci. Srećom, ovaj problem lako se može tretirati vežbanjem disanja, sedenjem, stajanjem…

 

Malo je osećaja toliko zastrašujućih kao što je otežano disanje. Kratkoća daha (dispneja) je neprijatan osećaj koji s jedne strane može biti blag i prolazan, a s druge ozbiljan i hroničan.

dispneja

Medicinski poznat kao dispneja, ovaj simptom može biti prisutan čak i u odsustvu bolesti. To se može dogoditi zdravoj osobi zbog prekomernog vežbanja, provođenja vremena na velikim nadmorskim visinama ili izlaganja opasnim nivoima ugljen-monoksida.

Primarno je da se otežano disanje može se javiti zbog osnovnog zdravstvenog problema. Gojaznost, koronarna bolest srca, astma, anksioznost i rak pluća neka su zdravstvena stanja kojima je dispneja jedan od osnovnih simptoma.

Srećom, moguće je lako ublažiti dispneju koristeći neki od sledećih šest kućnih tretmana.

1. Vežbajte dijafragmatično disanje

Da biste sproveli ovu vrstu disanja, prvo pronađite dijafragmu tako što ćete staviti ruku na stomak. Udahnite. Područje koje se kreće je dijafragma.

Da biste olakšali dispneju, sedite udobno savijenih kolena i opuštene glave, vrata i ramena. Stavite ruku na dijafragmu i polako dišite kroz nos. Izdišite duže nego što udišete i pazite na način disanja. Nastavite da dišete ovako dok više ne budete ostajali bez daha.

2. Vežbajte disanje sa stisnutim usnama

Ovo je jednostavan način da vratite ritam disanja nakon napada dispneje. Takođe pomaže oslobađanju vazduha koji može da bude zarobljen u plućima. Može se koristiti uvek kada osetite otežano disanje.

Da biste izveli disanje preko stisnutih usana, prvo opustite mišiće vrata i ramena. Zatvorenih usta dva puta dišite kroz nos. Stisnite usne kao da ćete zviždati, a zatim izdahnite kroz usta i izbrojte do četiri. Ponavljajte ovo sve dok se tempo disanja ne normalizuje.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

3. Odmarajte se sedeći nagnuti napred

Odmaranje u sedećem položaju može pomoći telu da se opusti i olakšati disanje. Postoje dva načina za to:

  • Sedite na stolicu i nagnite se pod uglom od 30 stepeni. Obavezno dodirujte tabane poda. Stavite laktove na kolena i držite bradu na dlanovima. Dišite polako.
  • Sedite na stolicu postavljenu ispred stola i zauzmite isti položaj, ali ruku naslonjenih na stol. Stavite jastuk na sto i naslonite glavu na njega. Dišite polako.

4. Stanite uz potporu

I stajanje pomaže u opuštanju tela i disajnih puteva. Sledeća dva stojeća položaja koja bi trebalo da isprobate su:

  • Naslonite telo na zid, okrenuto u stranu. Stavite ruke na butine i neka budu opuštene, a zatim se nagnite malo napred, viseći rukama ispred sebe.
  • Stanite ispred stola i stavite dlanove na površinu, a vrat neka bude opušten. Naslonite glavu na podlaktice i opustite ramena.

5. Spavajte u opuštenom položaju

Neki ljudi imaju dispneju dok spavaju. To može dovesti do čestog buđenja, što može negativno uticati na kvalitet spavanja.

Da biste izbegli dispneju tokom sna, spavajte sa jastukom između nogu. Glavu treba da podignete jastukom, dok leđa držite ravno.

Takođe, možete ležati uzdignute glave i jastuka ispod kolena dok su ona blago savijena. Oba položaja održavaju opuštenost disajnih puteva i sprečavaju prepreke koje mogu pokrenuti dispneju.

6. Potražite emocionalnu podršku voljenih

Studije pokazuju snažnu vezu između anksioznosti i respiratornih simptoma poput dispneje. Stresni događaji, finansijske poteškoće, usamljenost i drugi problemi koji utiču na mentalno zdravlje mogu pokrenuti dispneju. Obratite se prijateljima i porodici da biste poboljšali svoje mentalno zdravlje i imali za cilj održavanje zdravih odnosa.