KONCERN IZ VRANJA

Decenije posle raspada Jugoslavije su učinile svoje – Simpo je smanjio mogućnosti plasmana robe i zato sada traži nove veze po regionu.

 

Fabrika nameštaja Simpo iz Vranja je još u staroj SFRJ važila kao gigant poznat i u svetu. Ali nameštaj te firme je spadao i u „inventar“ ogromnog broja privatnih domaćinstava. Evo kako ona danas posluje.

simpo

Fabrika nameštaja Simpo iz Vranja svoj rad je počela u SFRJ 1963. godine.

Bila je gigant proizvodnje, ne samo unutar granica tadašnje zemlje, već je svoja predstavništva imala i širom sveta. Simpo je imao svoje radnje skoro u svakom gradu, dok su po svetu stotine hotela bile opremljene nameštajem iz te fabrike. Rukovodioci ne kriju da su ih godinama pratili problemi, ali su ponosni na postignuti uspeh.

Trenutno ova kompanija izvozi najviše u zemlje regiona i na to otpada oko 70 odsto njenog izvoza. Još uvek rade i na opremanju velikih objekata po svetu. Decenije raspada Jugoslavije su učinile svoje – Simpu su se smanjile mogućnosti plasmana robe i zato traže nove veze po regionu.

Simpo je akcionarsko društvo s većinskim vlasništvom države gde radi više od 1.500 radnika. Sada ta fabrika polaže nade u tzv. „Mini-Šengen“ i olakšano poslovanje sa partnerima iz neposrednog okruženja.

Pored nameštaja koji izlažu u svojim salonima širom regiona (fabrika ima ukupno 51 prodajni objekat) Simpo još radi i po željama naručilaca, na primer, hotelskih lanaca koji žele da opreme svoje objekte.

Izvor: DW.com