JEVANĐELJSKO GOSTOLJUBLJE

Kao odgovor mladom učitelju koji ga je pitao ima li danas pravih hrišćana, vladika Nikolaj je odgovorio jednostavnim primerom svetačkog života jedne starice.

 

Duhovne pouke svetog vladike Nikolaja Velimirovića oblikovane su u njegovom delu “Misionarska pisma”, u kojem jedan od naših najcenjenijih novijih svetitelja praktično odgovara na neka jednostavna pitanja vere. Takva je i ova poučna priča koja je nastala kao odgovor na pitanje jednog mladog učitelja.

ima li danas pravih hrišćana

Ima li danas pravih hrišćana?

„Ima ih, ima puno. Da ih nema, sunce bi se jarko ugasilo. Jer našto bi tako skupoceno kandilo svetlilo jednom zverinjaku?

Tpebalo bi meni mnogo hartije da ispišem divne primere pravih hrišćana, koje sam samo ja sreo u životu. I tebi mnogo vremena da čitaš i dušu svoju naslađavaš. Za sad ogledaj sebe u ovom jednom primeru.

Bili smo prošlog leta u Mačvi. Na jednoj maloj stanici čekali smo voz. Ja smotrih jednu staricu seljanku pokraj šina. Uvelo staračko lice, no obasjano onom čudnom tajanstvenom svetlošću, koja se često zapaža na licima duhovnih ljudi. Upitah je:

– Koga čekaš, sestro?

– Paaa, koga mi Gospod pošlje, reče ona.

Iz daljeg razgovora saznadosmo ovo: svaki dan ona dolazi na stanicu da vidi da li će biti neki siromašni putnik koji bi potrebovao hleba i konaka. Pa kad se takav desi, ona bi ga primila radosno kao od Gospoda poslata. I vodila bi ga svojoj kući, koja je tu na jedan kilometar daljine.

Još razumesmo iz razgovora, da ona čita Sveto Pismo, i odlazi u crkvu na službe, i posti, i drži sav zakon Božiji. Njeni susedi posle nam rekoše, da je ta žena prava svetica.

Na kraju ja pokušah da pohvalim njeno jevanđelsko gostoljublje. No pre nego ja dovrših ona uzdahnu i reče:

– Zar nismo mi Njegovi gosti svaki dan, celoga života?

I suze joj se zasijaše u očima.

O milostiva i slatka dušo narodna! Moj mladi prijatelju, ako se zoveš učiteljem narodnim, možeš se često i postideti, no ako se zoveš učenikom narodnim, nećeš se postideti nikada. Sveta milost Božja neka te obasja!“, rekao je sveti vladika Nikolaj.