KROMPIR PIRE PUNJEN MESOM

Pire krompir najčešće se ne nalazi na listi omiljenih jela, ali je odličan za garnirung. Međutim, još je bolji kada je punjen mesom, kao u ovom specijalitetu koji je fenomenalan.

krompir punjen mesom

Sastojci:

ZA DEO SA KROMPIROM:
600 grama krompira
voda za kuvanje
so
biber
kurkuma
2 kašike ulja
20 mililitara mleka
parmezan
jaje
2 kašike brašna (+ brašno da umesite testo)
ZA MESO:
500 grama mlevenog mesa
ulje ili mast za prženje
suvi začin
biber
začinska paprika

Način pripreme:

Za pire: Beli krompir očistite, operite i isecite na kockice. Skuvajte ga u slanoj vodi. Zatim ga ocedite i u vruć krompir dodajte biber, so, kurkumu, jaje, ulje i brašno. Krompir ispasirajte i sve sastojke sjedinite.

Za meso: Dok se kromir kuva izdinstajte na laganoj temperaturi sitno seckani luk na masti (ulju). Kada luk postane staklast dodajte mleveno meso i biljni začin, biber, začinsku papriku. Pržite na srednjoj temperautri, a pred kraj pečenja dodajte sitno isecakni beli luk.

Meso zatim prespite u činiju, a tiganj malo prebrišite ubrusom. Tiganj nauljite, pa stavite polovinu pirea. Ravnomerno ga rasporedite po tiganju. Preko stavite meso, pa zatim razmažite drugu polovinu pirea. Tiganj vratite na šporet i pecite na srednjoj temperaturi 4 minuta sa jedne i 4 minuta sa druge strane. Da biste okrenuli pitu uzmite veći tanjir, premažite sa uljem i njime preklopite tiganj, a zatim okrenite i istresite pitu, tako da vam pečena strana pirea bude na dnu tiganja. Jelo možete da zapečete u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15-tak minuta. Sačekajte 5-10 minuta da se jelo prohladi, pa isecite i poslužite.

Prijatno!

Izvor: Krstarica.rs

Priredio: Velibor Mihić