IZ TRADICIJE AJURVEDE

Neem je biljka koja se još naziva i indijski jorgovan, a seme ovog drveta sadrži prirodno ulje koje može da posluži za brojne namene.

 

Možda već koristite neem ulje kao prirodni pesticid ili insekticid. Osim što odbija dosadne insekte, eterični ekstrakt ove biljke podstiče zdravu kosu i zdrave zube.

neem ulje

Jedna od najčešćih primena ulja neema je kao sredstvo protiv štetočina. Kada se nanese na kožu, otera insekte koji grizu poput komaraca.

Njegova insekticidna svojstva indirektno doprinose borbi protiv bolesti koje prenose insekti poput malarije koju šire komarci.

Neem biljka i ulje poseduju značajnu antioksidativnu aktivnost, tako što uklanjaju toksične slobodne radikale koji mogu povećati rizike od nekih ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Njegova antioksidativna svojstva omogućavaju da pomogne u kontroli upale. Ekstrakt neem ulja pokazuje antimikrobno dejstvo protiv nekih bakterija, gljivica i virusa.

Prednosti upotrebe neem ulja za negu kose, kože i zuba

Pored ubijanja uobičajenih insekata, ulje neema takođe se sreće kao sastojak proizvoda za negu zuba, kose i kože.

Kapsule ekstrakta neem biljke dostupne su na tržištu. Ulje je smeđe ili žute boje, ima miris belog luka ili sumpora i gorkog je ukusa.

Postoji nekoliko studija o zdravstvenim i medicinskim koristima od uzimanja suplemenata. Isto tako, nije mnogo istraživača istraživalo efekte upotrebe proizvoda za kosu na bazi neem ulja.

Prateći dokaze iz tradicionalne upotrebe ulja neema, ono može da poboljša stanje kose kada postoji problem sa peruti i vaškama. Takođe, ono može da podrži zdravlje zuba i usne šupljine.

Neem ima antiinflamatorna i antimikrobna svojstva. Budući da mnogi simptomi peruti mogu proizaći iz štetnih mikroba i upale, ekstrakt ovog ulja može pomoći u smanjenju njihove ozbiljnosti.

BioCalendula najbolja nevenova krema

Istraživači iz Egipta, Saudijske Arabije i Nemačke su 2012. otkrili da ulje neema pomaže u rešavanju vaški i gnjida. Kada su deca koja su imala vaške koristila šampon na bazi neema, oslobodila su se ovih insekata i njihovih jajašaca.

Učesnici ovog istraživanja oslobodili su se vaški i gnjida 7-10 dana nakon tretmana i nisu pokazali štetne efekte upotrebe šampona na bazi biljke neem.

Takođe, neem se dodaje mnogim dentalnim proizvodima kao što su sredstva za ispiranje usta, paste za zube i praškovi. Ekstrakt može pomoći u ublažavanju bola izazvanog zuboboljom. Osim toga, neem ulje pomaže u čišćenju zuba i desni, čime se bori protiv gingivitisa.

Kako se koristi ekstrakt neema?

Korišćenje neema za negu kose je jednostavno. Kompanije za negu kose ponekad dodaju ekstrakt svojim šamponima i gelovima za oblikovanje.

Za one koji nemaju poverenja u proizvođače, mogu sipati ekstrakt ulja neem u svoj šampon koji koriste ili ga naneti direktno na kosu.

Oni koji imaju pristup neem drvetu mogu slobodno da žvaću njegove grančice. Ovaj pristup pomaže u čišćenju zuba i ublažavanju bolnih osećaja kod zubobolje.

Neem se smatra bezbednim za većinu ljudi. Međutim, potencijalni korisnik može da ima alergiju na ovu biljku i njeno ulje.

Korisnici koji prvi put koriste neem ulje moraju da izvrše mali test. Uzmite nekoliko kapi ovog ulja i istrljajte ih na deo kože koji se nalazi na unutrašnjosti podlaktice. Ako nema neželjenih reakcija, možete da nastavite da koristite ulje neema za vaše lične potrebe.