DA LI JE PVC STOLARIJA NAJBOLJE REŠENJE?

Prozori i vrata važan su deo svakog objekta, stana, kuće. Prvenstveno treba da uliju sigurnost, a druga stvar je ta da se estetski moraju uklopiti u uređenje prostora.

 

Upravo pvc stolarija ispunjava oba ova uslova.

pvc stolarija

Pvc stolarija poseduje i izvrsna izolacijska svojstva. Ova vrsta stolarije je, samim tim, dosta skuplja baš zbog toga što preko leta ne dopušta prodor vrućine, a zimi prostor čini ugodnijim i topijim. Ovi prozori s višekomornim profilom takođe sprečavaju jak protok vazduha oko prozorskih okvira. Na tržištu se može naći jednoslojno, dvoslojno i troslojno staklo koje pogoduje izvrsnoj zvučnoj i toplotnoj izolaciji.

Aluminijumska ili pvc stolarija

Obe vrste stolarija svojim osobinama zadovoljavaju visoke standarde današnjeg tržišta za kvalitetnom stolarijom koja zahteva minimalno održavanje, posebno kada je reč o aluminijumskoj stolariji. Aluminijumski profili svojom čvrstoćom osiguravaju statičku stabilnost ugrađenih elemenata, izuzetno su lagani i samim tim su dugog veka. Aluminijumski profili su sve više traženi i zbog uštede toplotne energije, a uz to su dostupni i u dosta boja. Kolorit ne utiče negativno na ostvarivanje mnogobrojnih arhitektonskih zamisli.

Jedna od glavnih prednosti aluminijumske stolarije u odnosu na drvo i pvc  je ta što pokazuje veliku otpornost na atmosferske uticaje i veću izdržljivost, odnosno vek trajanja.

Pored uštede toplotne energije, aluminijum pruža i dobru zvučnu izolaciju, posebno kada se koristi aluminijumska stolarija sa termičkim prekidom i pravilno kombinuje sa njom odgovarajućim staklom. Aluminijum je i lakši od pvc stolarije, pa se zato češće koristi za izradu većih elemenata. Kao što su poslovni prostori.

Pogodan je za korišćenje i u prostorima sa visokim temperaturama i intenzivnom sunčevom svetlošću. Jednostavan je i za održavanje, pa je dovoljno samo povremeno prebrisati ga mokrom krpom.

Aluminijumska stolarija je, što je možda i najvažnije, ekološki opravdana jer se radi o materijalu prirodnog porekla, koji je moguće reciklirati u potpunosti i koji ne utiče negativno na okolinu i zdravlje ljudi.

Zanimljivosti o aluminijumu

Najveći sat u Evropi je od aluminijuma. Čuveni Big Ben u Londonu, sagrađen polovinom 19. veka, napravljen je od dvanaest aluminijumskih panela, uključujući i centralni panel.

Aluminijumske konzerve su jako pogodne za recikliranje. Sve šoljice za kafu koje se tokom godine proizvedu u Italiji, proizvode se od recikliranog aluminijuma. Pored toga, od nešto više od stotinak recikliranih aluminijumskih konzervi može se napraviti i takmičarski bicikl ili dečiji trotinet.

Aluminijum je, na neki način, učesnik i Olimpijskih igara. Naime, na Olimpijadi u Pekingu, olimpijska baklja bila je sačinjena upravo od ovog lakog metala. Olimpijska baklja dizajnirana je od eloksiranog aluminijuma, elegantno je zaobljena,a njen vrh je napravljen u obliku oblačka. Vrh baklje je bio lakiran u crvenu boju u čast Kine koja je bila domaćin igara i bila je teška nešto manje od jednog kilograma.

La Vilet - aluminijumsko brdo

Jedna od novijih građevina u Parizu, dizajnirana od strane Džina Nuvela, zgrada filharmonije sa gotovo dve i po hiljade sedišta u pariskom parku La Vilet, dobila je nadimak „aluminijumsko brdo“, budući sva dizajnirana od aluminijumskih panela. Ovaj građevinski projekat, završen pre desetak godina, uključuje i sobe za testiranje, centar za edukaciju, kao i izložbeni deo.