ASISTENCIJA NA PRVU

Kod srčanog udara veoma je važna samopomoć, odnosno da sami sebi pomognete u prvim momentima posle infarkta. Saznajte šta sve treba da uraditi u samo 10 sekundi!

 

Kod srčanog udara veoma je važna samopomoć, odnosno da sami sebi pomognete u prvim momentima posle infarkta.

samopomoć srčanog udara

Srčani udar je jedan od najbrže rastućih uzroka smrtnosti u svetu. Uzrokuje ga nezdrav način života, pušenje, neredovita i nezdrava ishrana, sedilački način života, ali i genetika.

Srce je mišić u telu koji u normalnim uslovima radi od 60 do 80 otkucaja u minutu, zato je bitno čuvati i svakodnevno paziti na njegovo zdravlje. Simptomi (znaci) srčanog udara se javljaju nekoliko dana, ali i sedmica pre samog udara, ali najčešće ih pogrešno pripisujemo lošoj biometeorološkoj prognozi, iscrpenosti ili stresu.

Iako ove pojave mogu delovati na zdravstveno stanje, najčešće nisu uzrok nego samo okidač. Osim toga, često simptome srčanog udara zamenjujemo za želudačne probleme, umor ili klasičnom upalom mišića. Obratite pažnju na ove simptome i ako se učestalije pojavljuju, svakako budite oprezni i zatražite savet lekara.

Ako ste sami u trenutku kad nastupi srčani udar, imate samo 10 sekundi da spasite svoj život!

BioCapillary oglas 900 px

Ovaj savet je izvrstan kao samopomoć, ali možete ga preporučiti i drugoj unesrećenoj osobi koja čeka hitnu pomoć kod srčanog udara.

Većina ljudi u slučaju srčanog udara počne paničariti, a to može dovesti do nesvestice u samo nekoliko sekundi. Ako vam je preostalo tih nekoliko sekundi, radije sedite u položaj koji vam odgovara i isprobajte trik s kašljanjem, koji vam može spasiti život.

Pre sprovođenja ovog saveta, svakako nazovite hitnu pomoć. Posle toga duboko udahnite i u roku dve sekunde snažno izdahnite uz dugo iskašljavanje!

Kad duboko udahnete, šaljete kiseonik u pluća! Kašalj pritisne srce, zadrži i pusti cirkulaciju delujući kao masaža! Ovakav pritisak na srce dovodi sinusni ritam u normalu, a to vam može spasti život!

Osim tog trika, neki smatraju da je dobro popiti aspirin s malom količinom vode i umiriti se u poluležećem položaju dok hitna pomoć ne stigne! Ono što svakako trebate izbegavati je bilo kakva dodatna fizička aktivnost ili napor.

Izvori: Centarzdravlja.hr, Krstarica.rs

Priredio: Velibor Mihić