REŠENJE ZA MIRNE SNOVE

Sok od višanja je osvežavajuće prirodno piće prepuno korisnih jedinjenja koja pomažu u smanjenju upale, ali i povećavaju proizvodnju hormona koji doprinose boljem spavanju.

 

Nesanica je uobičajeni poremećaj spavanja koji pogađa više od 30 odsto odraslih širom sveta. Ljudi sa nesanicom teško mogu zaspati ili se prerano bude i nisu u stanju da se vrate spavanju najmanje tri noći u nedelji.

sok od višanja

Nesanica ne samo da odlaže odlazak u krevet, već može da utiče i na vaše raspoloženje, nivo energije, radne performanse…

Srećom, postoji način da se te besane noći zaustave. Studija objavljena u časopisu „American Journal of Therapeutics“ sugeriše da sok od višanja podstiče bolji san.

Suzbijanje nesanice sokom od višanja

Za svoj eksperiment, istraživači sa Državnog univerziteta u Luizijani zatražili su od osam učesnika starijih od 50 godina koji pate od hronične nesanice da tokom dve nedelje popiju ili 250 mililitara soka od višanja (jedan ujutru, a drugi pre spavanja) ili placebo sok. Nakon dve nedelje, učesnici su prešli na bilo koje od dva pića koja nisu popili u prvom periodu i uzimali su ga još dve nedelje.

Posle svakog perioda testiranja, učesnici su preko noći odlazili u laboratoriju na polisomnografiju, gde su ih istraživači proučavali dok su spavali. Vreme spavanja učesnika povećalo se u proseku za 84 minuta nakon uzimanja soka od višanja. Njihova efikasnost pri spavanju, koja se definiše kao procenat vremena provedenog u snu dok su u krevetu, takođe se poboljšala.

Istraživači su takođe otkrili da proantocijanidin u soku od višanja, nazvan procijanidin B2, povećava dostupnost triptofana i smanjuje upalu. Triptofan je aminokiselina koja se često nalazi u hrani bogatoj proteinima poput pilećeg mesa, morskih plodova i jaja. Poznat kao prirodni hipnotik, ranije je utvrđeno da triptofan povećava nivo melatonina i serotonina u telu. Oba hormona igraju ulogu u regulisanju sna.

Kako sok od višanja pomaže da bolje spavate?

Mnogo drugih studija pokazuje da sok od višanja može da podstakne bolji san. U članku objavljenom u „Journal of Medicinal Food“ istraživači su zaključili da je sok od višanja jednako efikasan u smanjenju nesanice nego melatonin i valerijana, biljka koja je poznata kao prirodni valijum.

Druga studija, koja je objavljena u „European Journal of Nutrition“, izvestila je da dodatak soka od višanja povećava nivo melatonina i poboljšava kvalitet i trajanje sna.

Sok od višnje takođe pomaže kod drugih stanja koja spavanje mogu učiniti boljim. Antocijani u višnjama mogu smanjiti hronično zapaljenje koje može dovesti do artritisa. Ovo stanje uzrokuje simptome poput hroničnog bola u zglobovima i ukočenosti koji vas mogu držati budnima noću.

Konzumiranje soka od višanja ljudski organizam uglavnom dobro podnosi, ali imajte na umu da svakodnevno ispijanje velikih količina može da poveća unos šećera. Ljudima sa dijabetesom i artritisom savetuje se da piju sok od višanja umereno.