ZAGORSKI ŠTRUKLI

Štrukli mogu da se pripremaju i kao slatki i kao slani, a poslužuju se kao predjelo, dezert ili glavno jelo. U zavisnosti od područja u kojem se pripremaju, ovo jelo ima različite sastojke, ali se gotovo svako od njih sastoji od vučenog testa koje se puni sirom, kiselom pavlakom i jajima.

štrukli

Sastojci:

ZA TESTO:
700 grama brašna tip 400
300 grama brašna tip 500
600-700 mililitara vode
130 mililitara ulja
50 grama mlevenog lana
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašika soli
100 mililitara ulja za umešeno testo
ZA NADEV OD SIRA:
1 kilogram sitnog sira
300 grama kisele pavlake
2 jaja
2 kašike griza
1 kašika soli
150 grama otopljenog putera
ZA PRELIV ŠTRUKLI OD SIRA:
300 grama milerama
1 jaje
prstohvat soli
50 grama putera
ZA NADEV OD BUNDEVE, MAKA I JABUKA:
750 grama rendane muskatne bundeve
300 grama rendanih jabuka
250 grama mlevenog maka
150 grama šećera
150 grama putera
50 grama krupno seckanih pečenih lešnika
kora jednog limuna
1 kašičica cimeta
ZA UMAK OD VANILE:
200 mililitara mleka
200 mililitara slatke pavlake
75 grama šećera
4 žumanca
1 mahuna vanile
prstohvat soli
ZA SLUŽENJE:
100 grama prah šećera

Način pripreme:

Pomešati brašno, so, mleveni lan, ulje i sirće, uz postepeno dodavanje vode sobne temperature. Umesiti meko i elastično testo. Obilno nauljiti posudu, oblikovati jufku od testa i prebaciti je u posudu. Prekriti i ostaviti testo na sobnoj temperaturi 1 sat.

U sir dodati so, jaja, umešati. Dodati griz i kiselu pavlaku i sve sjediniti.

Pomešati mileram i jaje. Posoliti.

Odmoreno testo podeliti na 3 dela. Razvući testo kao za savijaču tanko, na stolnjaku posutom brašnom. Opkrojiti krajeve testa. Rasporediti ravnomerno fil od sira, poprskati otopljenim puterom. Prebaciti ivice ka sredini i premazati maslacem. Savijati do sredine, sa obe strane. Opseći krajeve i seći na dužinu odgovarajuću plehu. Prebaciti štapove testa sa sirom u pleh sa pekarskim papirom. Premazati prelivom od milerama i poređati komadiće omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi. Peći u zagrejanoj pećnici na 200-220 stepeni, dok štrukli sa sirom ne dobiju zlatno braon boju.

Ostatak testa razvući na isti način. Posuti rendanom bundevom, jabukom, do polovine razvučenog testa. Posuti makom, šećerom, cimetom, narendanom koricom limuna, seckanim lešnicima i poprskati otopljenim puterom. Zamotati kao štrudlu. Opseći krajeve i preseći na dužinu odgovarajuću plehu. Prebaciti u pleh sa pekarskim papirom, premazati puterom i peći na 200-220 stepeni, dok ne dobije zlatno braon boju.

Zagrejati mleko i 150 ml slatke pavlake. Mahunu vanile preseći uzduz i izvaditi srž. Ubaciti srž i stapić vanile. Žumanca pomešati sa šećerom, ostatkom slatke pavlake i posoliti. Vruće mleko i slatku pavlaku preliti preko žumanaca, pomešati, potom vratiti na vatru da se umak zgusne, uz konstantno mešanje žicom za mućenje. Gotov umak procediti i držati na sobnoj temperaturi do služenja.

Seći štrukli sa sirom na komade i služiti vruće.

Seći slatke štrukle na rombove, posuti prah šećerom i služiti uz umak od vanile.

Prijatno!

Izvor: Kitchentv.rs

Priredio: Velibor Mihić