Podeli dobar sadržaj sa prijateljima:

BESKONAČNA PETLJA

Poslovna zgrada „O“ planirana je da bude sedište kineskog proizvođača pametnih telefona Oppo.

 

Pošto je projekat u ranoj fazi još uvek se ne zna koliko će biti visoka ova zgrada, ali će definitivno biti upečatljivog izgleda u obliku slova O.

zgrada o

Forma kule će nalikovati beskonačnoj petlji koja maksimizira dnevnu svetlost unutra i u centralnom delu stvara vrt ispunjen zelenilom. Zbog tog dvorišta u unutrašnjosti malo podseća na „Courtscraper“. Oba pojekta su delo Bjarke Ingels Group (BIG).

Nalaziće se u Hangdžou na istaknutom mestu – lociran između prirodnog jezera, urbanog centra i parka. Kula je osmišljena tako da maksimizira prirodnu svetlost koja dolazi u unutrašnje delove, dok nudi i maksimalnu fleksibilnost kada je u pitanju spratni prostor unutar objekta. Zelenilo će takođe dati svoj doprinos i ovu poslovnu zgradu učiniti prijatnijom za rad.

Potrebe savremenih tehnoloških kompanija često ih dovode u situaciju da moraju da biraju između dubokog i fleksibilno organizovanog rasporeda prostorija unutar objekta koji podržavaju kreativne i dinamične radne prostore i sa druge strane plitkog koje pruža optimalno radno okruženje, uključujući pristup dnevnom svetlu i poglede koji doprinose boljoj produktivnosti i dobrobiti zaposlenih. Shodno tome, osmišljena je kula „O-Tower“ koja objedinjuje i uzima najbolje iz oba.

o kula

Novo sedište za istraživanje i razvoj kompanije Oppo rešava spomenute zahteve i stvara tradicionalne poslovne prostorije sa savršenom dubinom ali uz pristup dnevnom svetlu kroz cilindričnu dvorišnu zgradu koja je kompaktna, a istovremeno pruža i veliku, neprekidnu površinu. U okviru donjih spratova nalaziće se konferencijski centri, radionice, saale za sastanke, izložbeni prostor i kantina, dok će u okviru gornjih uglavnom biti kancelarije.

Južna strana zgrade se spušta ka zemlji i minimalizira se spoljna površina fasade izloženija suncu, a istovremeno se povećavaju pogledi koji se pružaju sa unutrašnje fasade, koja je zbog geometrijske forme kule u senci pa do nje ne dopire sunčeva svetlost. Forma optimizuje koriščenje energije, odnosno smanjuje potrošnju energije i maksimizira pristup prirodnoj svetlosti. Zastakljena fasada biće „obmotana“ rešetkama orijentisanim prema suncu, što će doprineti da se smanji zagrevanje i solarni dobitak za 52 odsto.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs

Podeli dobar sadržaj sa prijateljima: