RIMSKA GRAĐEVINA

Predviđeno je da se pokrije celokupan pod i tu omogući održavanje predstava, da posetioci mogu da stoje u središtu arene Koloseum.

 

Rekonstrukcija najznačajnije arene u Rimskom carstvu dobila je zeleno svetlo i odobreno je da se u Koloseum ugradi pod koji se uvlači i kojim se upravlja daljinski.

koloseum

Pod koji se uvlači zameniće izvorni pod arene koji je uklonjen u 19. veku kako bi se obnovio duh prošlih vremena. Projekat su uradili arhitektonski studio Labics i Fabio Fumagalli sa inženjerskom firmom Milan Ingegneria i njime će se vratiti nekadašnja vizija.

Planom je predviđeno da se pokrije celokupan pod arene i tu omogući održavanje predstava i da posetioci mogu da stoje u središtu arene. Ističe se potreba zaštite i konzervacije uz upotrebu savremenih tehnoloških rešenja i izbora konstrukcija sa ciljem ka dugoročnoj eko-održivosti.

Pod arene biće oslonjen na postojeću konstrukciju i uvlačiće se tako da se može videti složeni hipogej – kompleks liftova koji se nalazi direktno ispod pozornice za dovođenje životinja i gladijatora direktno u arenu. Otvaranjem i pomeranjem letvica stvaraće se različite konfiguracije i novi pod će postepeno otkrivati podzemne građevine i njihovu detaljnu konstrukciju koje će posetioci moći da vide. Na taj način će biti moguće shvatiti funkciju složenih podzemnih područja i njihovu interakciju sa onim što se događalo iznad.

Pozornica će biti napravljena od niza letvica od karbonskih vlakana obloženih Accoya drvetom. One će biti podržane stazama koje će ići oko ivica arene i ravno preko njene sredine. Za otvaranje i povlačenje, letvice će se zakrenuti za 90 stepeni, a zatim povući. Pomeranje letvice neće ometati posetioci, kao i što neće biti sakrivanja bilo kojeg dela konstrukcije.

Aktiviranje takvog mehanizma tokom posete podzemnim područjima obezbediće izvanredan pogled, ali i pojačati efekat prirodnog svetla i veličanstvenost Koloseuma. Kako bi se zaštitio hipogej ispod pozornice, biće instalirane 24 mehaničke ventilacione jedinice za kontrolu temperature i vlažnosti. Unutar poda biće ugrađen sistem za prikupljanje kišnice, i ta voda će se koristiti u toaletima za posetioce.

Projekat bi trebao da bude realizovan do 2023. godine. Koloseum je inače jedna od najposećenijih atrakcija u Italiji.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs