OSMATRAČNICA OD 25 METARA

Skulpturalni toranj u formi spiralnog stepeništa je novo arhitektonsko obeležje Danske sa kog se pruža pogled na područje Hjemsted Oldtidspark.

 

Skulpturalni toranj u formi spiralnog stepeništa je novo arhitektonsko obeležje Danske i zapravo je osmatračnica visoka 25 metara sa koje se pruža pogled na područje Hjemsted Oldtidspark.

obeležje danske

Cilj je bio da se stvori mesto sa koga će moći da se vidi šire područje, sa koga će posetioci moći da posmatraju prirodne lepote ovog regiona u okviru „Marsk Camp“. Projekat je uradio Bjarke Ingels Group (BIG).

Forma ove kule inspirisana je spiralom DNK molekula. Podeljena je na dva odvojena stepeništa, jedno za penjanje drugo za silazak. Oba posetiocima pružaju zapanjujuć pogled na udaljenu okolinu. Platformi na vrhu se može pristupiti i malim liftom koji prolazi kroz središnji deo kule a čiji se otvor može videti na vrhu.

Osmatračnica će biti izrađena od korten čelika koji će konstrukciji dati poseban izgled. Materijal je odabran zbog čistog i jednostavnog izraza kao i otpornosti na koroziju, a iz BIG-a se nadaju da će se uklopiti u okolni prirodni ambijent i da će se dopasti lokalnim stanovnicima i posetiocima.

Cilj ovog ambicioznog projekta je da se ovom području da uzbudljivo i iskustveno arhitektonsko obeležje koje će privući turiste iz celog sveta u Hjemsted.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs