TKANINA NA AUKCIJI

DNK francuskog cara Napoleona Bonaparte naći će se uskoro na aukciji, a krpa umrljana njegovom krvlju, kako se procenjuje, vredi do 15.000 evra.

 

Privatni kolekcionari imaće retku priliku da kupe deo DNK Napoleona Bonaparte budući da će se tkanina umrljana krvlju, položena preko njegovog tela tokom obdukcije, naći na aukciji povodom 200 godina od njegove smrti.

dnk napoleona

Aukcijska kuća Osenat prodaće 5. maja ukupno oko 360 predmeta, uz druge istaknute stvari, uključujući pramen Napoleonove kose, par njegovih svilenih čarapa i košulju dugih rukava na kojoj je crvenim koncem izvezeno slovo „N“.

Procenjuje se da krpa umrljana krvlju vredi do 15.000 evra.

Ona dolazi sa beleškom koju je 1875. napisao vojvoda od Basana, čijem je ocu zavoj poklonio markiz Montolon, vojni general koji je sledio Napoleona u progonstvo na Svetoj Heleni i tamo ostao do careve smrti.

Kolekcija takođe uključuje ukrašeni tanjir koji je Napoleon koristio za ručavanje i kristalni pehar, kao i odevne predmete.

Bivši francuski car umro je 5. maja 1821. u starosti od 51 godine na otoku Sveta Helena u južnom Atlantskom okeanu, gde su ga Britanci prognali posle poraza 1815. u bici kod Vaterloa.

Izvor: Dnevnik.ba