RAJ OD ODMORA

Dominikanska Republika je ostrvska država koja se nalazi na istočnom delu ostrva Haiti. Sa severa je zapljuskuje Atlantik, a s juga Karipsko more.

 

Dominikanska Republika, poznata i kao Dominikana, ostrvska je država koja se nalazi na istočnom delu ostrva Haiti, dok se na zapadu graniči sa Republikom Haiti. Sa severa je zapljuskuje Atlantski okean, a sa juga Karipsko more.

dominikanska republika

Peščane plaže od finog, sitnog, belog peska, blaga klima i ritmični zvuci latino pleasova prve su asocijacije na ovu karipsku zemlju. Za golfere je ovo pravi mali raj na zemlji, jer su tereni osunčani skoro svakoga dana u toku godine. I dok je mnogi posećuju upravo iz ovih razloga, ne treba zaboraviti da ova karipska zemlja nudi mnogo više od toga. Zato vam predstavljamo 7 iskustava koje nikako ne treba da propustite kada odete u Dominikansku republiku. Bilo da volite da uživate na savršenom pesku na plaži, da obilazite znamenita mesta, ili pak volite aktivan odmor, na ovoj listi sigurno će se naći nešto upravo za vas.

Obavezno posetite Santo Domingo

Santo Domingo je glavni grad Dominikanske Republike. Sam centar grada, nazvan kolonijalni grad (šp. Ciudad Colonial), nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine i oslikava arhitekturu kolonijalnog uticaja. Od mesta koje bi obavezno trebalo obići izdvajamo: najstariju katedralu u Americi posvećenu Svetoj Mariji (šp. Catedral de Santa María La Menor); palatu izgrađenu za Dijega Kolona, sina Kristifora Kolumba (šp. Alcázar de Colón); najstariju ulicu Las Damas, koja je ime dobila jer su Dijegova žena i lepe dame iz visokog društva tu običavale da šetaju; tvrđavu Ozama (šp. Fortaleza Ozama) – prvo vojno utvrđenje urađeno po evropskim standardima. Ako ste već u gradu, obavezno posetite i obližnji nacionalni park Tri oka (šp. Los Tres Ojos), sistem povezanih pećina u kojima se nalaze i tri izvora (dakle, „tri oka“).

santo domingo

Jedinstvena bazilika

Nedaleko od Punta Kane nalazi se mesto Higvej (šp. Higüey) i u njemu jedinstvena bazilika posvećena Devici Mariji (šp. Basílica Catedral Nuestra Señora de la Altagracia). Ova jedinstvena bazilika ističe se modernim stilom arhitekture, a osim toga, glavni luk koji je visok 69 metara smatra se arhitektonskim čudom. U samom centru crkve nalazi se oltar sa ikonom Bogorodice iz 16. veka, a svakog 21. januara hodočasnici pohode ovo mesto da nešto požele, zbog lokalne legende o ovoj ikoni i crkvi. Naime, jedna devojčica je ozdravila nakon što joj se ispod drveta narandže ukazala Devica Marija. Kada je to rekla ocu, on je na kori drveta našao naslikan njen lik. Na tom mestu podignuta je crkva, a ikona se danas nalazi na oltaru. Nakon što požele svoje želje, lokalci proslavu nastavljaju oko katedrale uz hranu i muziku.

Ostrvo Saona

Dominikana je prepuna prirodnih lepota, a jedno od najpopularnijih i najposećenijih takvih mesta je i ostrvo Saona. Ovaj prirodni rezervat pod zaštitom države mesto je na kome možete uživati u sunčanju na plažama sa sitnim, belim peskom dok pijuckate pinja koladu. Osim što je poznato po predivnim peščanim plažama, ovo ostrvo je na savršenom mestu za ronjenje na dah ili sa disaljkom. Prozirna voda je idealna za uživanje u podvodnom pogledu na koralne grebene. Ukoliko imate i sertifikat, možete se upustiti i u detaljnije istraživanje koralnih grebena ronjenjem sa bocom.

Osim što ćete uživati na samom ostrvu koje je prekrasno, uživaćete i u mini-žurci na brodu koja će vam biti priređena. Dok putujete ka ostrvu uz poznate zvuke latino-američke muzike i koktele koje služe, meštani će vam pokazati zašto je Dominikanska Republika poznata ne samo po prirodnim lepotama već i po gostoprimstvu.

ostrvo sanoa

Pogled sa vrha „Okrugle planine“

Pođite na jednodnevni izlet da biste iskusili jedinstveni pogled sa planine. Kada stignete u Mičes (šp. Miches), grad na severnoj obali ostrva, krenite na putovanje četvorotočkašima do vrha „Okrugle planine“ (šp. Montaña Redonda). Iako će vožnja do vrha biti truckava, kada se pred vama ukaže pogled na dolinu ispod vas i njenu bujnu vegetaciju ili okean, shvatićete da je svakako vredelo truda. Osim uživanja u pogledu sa vrha planine, ovde ćete naći čak i ljuljaške. Uživajte u jedinstvenom osećaju ljuljanja na vrhu sveta. Potom popijte šolju kafe ili naručite koktel napravljen od dominikanskog ruma i uživajte u nestvarnoj lepoti prirode oko vas.

Nacionalni park „El Čoko“

Kabarete (šp. Cabarete) je grad u severnom delu ostrva u provinciji Puerto Plata. Poznat je po vodenim sportovima kojima se tamo možete baviti, a na samo petnaestak minuta odatle nalazi se nacionalni park El Choco, koji se proteže na neverovatnih 78 km2. Poseduje nekoliko staza za pešačenje, koje prolaze kroz tropske šume, a pored njih možete videti drveće divljeg kakaoa i kafe, kao i raznih drugih biljaka koje se koriste u medicinske svrhe. Takođe ovde možete videti preko 30 vrsta ptica, guštera i slepih miševa. Ovuda takođe prolaze staze i za planinski biciklizam, a u parku možete istraživati i pećine stare milionima godina, od kojih se neki delovi nalaze pod vodom. Avanturista u vama će se ovde osećati kao u raju.

Tematsko-zabavni park

Scape park je prirodni tematski zabavni park. Nalazi se u blizini mesta Kap Kana, odmah pored jednog od glavnih turističkih centara Punta Kana. Ovo je mesto gde možete da uživate u spuštanju zip-lajnom koji se završava u tirkiznoj vodi ili u kupanju sa voljenom osobom pod okriljem pećine. Zastupljene su i peščane plaže, ali i koktel-bar, tako da će se ovde naći ponešto za svakoga. Ovaj tematsko-zabavni park je idealan i za porodične odmore, ali i početnike i one koji eksperimentišu sa avanturističkim načinom života, jer nudi savršen balans avanture i relaksirajućeg odmora.

Scape park

Vožnja balonom

Dominikanska Republika je poznata i po predivnim izlascima sunca, a najbolji način da ih iskusite je vožnja balonom. Punta Kana je jedino mesto na ostrvu gde to možete uraditi, tako da je preporučljivo da unapred napravite rezervaciju. Osim što ćete uživati u ovom nezaboravnom iskustvu, dobićete jedinstvenu priliku za pravljenje fanastičnih fotografija.

Produžite odmor kupanjem u bazenu na aerodromu

Kada na kraju svog boravka u ovoj sunčanoj zemlji stignete na aerodrom, počastite se još jednim kupanjem u bazenu. Dominikana i aerodrom u Punta Kani poznati su po luksuznom bazenu u VIP laundžu i svakako da vredi vremena (a i novca) da se tamo bućnete još jedanput pred poletanje.