SPOJ RADI BOLJEG UŽIVANJA

Određena vina idealna su za roštilj i sve one slasne mesne (ili povrtne) specijalitete koji stižu sa mnogima omiljene užarene rešetke.

 

Hrana sa roštilja traži i dobro vino, a mi vam nudimo kratak vodič za uparivanje delicija sa grila i različitih vrsta vina. Dakle, koja su vina kao stvorena za roštilj?

vina za roštilj

Intenzivno, crveno meso poput odreska tražiće vino sa izraženim taninima i kiselinama da uspostavi balans u ustima, a sočni burgeri lepo će se uklopiti sa vinima u kojima su dobro integrisani tanini potcrtani plemenitim aromama crnog i crvenog voća: kaberne sovinjon nam prvi pada na pamet kao parnjak za kvalitetan burger.

Masnije meso kao što su dobre zanatske kobasice, i naši tradicionalni ćevapi, možemo upariti sa vinom srednjeg tela i lepe arome crvenog i šumskog voća kao što je naš prokupac, a uz ovakva jela na roštilju možemo služiti i plemeniti pino noar, vino koje je zaista univerzalan pratilac hrane. Piletina na roštilju nikako nije dosadno jelo, i kao takva traži i vino izražene arome i strukture. Šardone – ne prejak i sa dobro integrisanim drvetom, dakle sveži šardone savremenog izraza – dobar je izbor, kao i sočni grašac.

Danas izuzetno popularni grilovani sir traži sveže vino, kao što je sovinjon blan, a podrazumeva se da se uz ovo jelo – naročito ako je posredi miročki sir škripavac – može služiti i naša tamjanika.

Grilovano povrće je nezaobilazni vizuelni i aromatski pratilac dobrog roštilja – lepi komadi tikvica, paprike, patlidžani, crveni luk učiniće roštiljsku rešetku kandidatom za savršenu sliku na instagramu – a uz ovo povrće želimo da rashladimo i odgovarajuće vino. Nežni šenan blan i laki suvi roze odlični su parnjaci. Ako na gril stavimo i šparglu, klasičan, proveren izbor za njenog vinskog para je sovinjon blan.

SAVRŠENI PAROVI

  • Odrezak: malbek, sira
  • Burgeri: zinfandel (primitivo), kaberne sovinjon
  • Kobasice i ćevapi: tempraniljo, game, pino noar, prokupac
  • Piletina: šardone, grašac
  • Krmenadle: rizling, suvi roze
  • Grilovani sir: sovinjon blan, tamjanika, semijon
  • Grilovano povrće: šenan blan, suvi roze, sovinjon blan

Ako je u uslovima roštiljanja u prirodi ili u dvorištu nemoguće obezbediti više vrsta vina – a često smo, naravno, ograničeni u tom pogledu, naročito kada je reč o finansijama – Dekanter nam preporučuje da se okrenemo vinima koja se dobro „snalaze“ uz veliki broj jela. Pino noar, to ultimativno gastronomsko vino, sjajan je izbor, kao i suvi roze, naročito onaj u provansalskom stilu. Rizling će takođe dobro pokriti veliki deo trpeze, pogotovo što se očekuje veoma topao vikend i svi ćemo, verovatno, težiti što svežijim i lakšim vinima. Ukoliko imate želju da dodatno uveličate zvanični početak lepog dela godine, koji smo prošle godine proveli onako kako smo proveli, suva penušava vina predstavljaju prirodan izbor.

Šta god da odaberete, obezbedite adekvatnu temperaturu za vino. Na većini benzinskih pumpi danas se mogu kupiti, veoma povoljno, kese sa ledom, uz pomoć kojeg možete sa lakoćom, u terenskim uslovima, napraviti kible za hlađenje vina u kojima ćete držati bela vina, rozee i penušavce, i u kojima možete nakratko rashladiti crveno vino kako biste ga doveli do preporučene temperature: vrelo crveno vino jednak je zločin prema aromi kao i da ga služite potpuno rashlađenog.

Izvor: Vinoifino.rs