NOĆ VASKRSENJA

„Moja vaskršnja vera se rodila iz mog iskustva Živoga Hrista i upravo to iskustvo jeste ono što za mene uopšte čini mogućim Vaskrs…“, govorio je ruski pravoslavni sveštenik i mislilac Aleksandar Šmeman.

 

Zamislivši se i zadubivši se u svoje lično i živo iskustvo Vaskrsa, svaki čovek odjednom postaje svestan onoga iskustva iz koga izvire sva njegova vaskršnja vera, odjednom sve u njemu biva obasjano zaslepljujućom svetlošću, u kojoj se – zaista kao vosak od lica ognja – tope sve sumnje i sva pitanja. Koje je to iskustvo?

živoga hrista

Ne mogu to iskustvo drugačije opisati i objasniti osim kao iskustvo Živoga Hrista. Ne, moja vera u Hrista nije proizašla iz toga što jednom godišnje, od najranijeg detinjstva, učestvujem u praznovanju vaskršnjih praznika. Naprotiv, moja vaskršnja vera se rodila iz mog iskustva Živoga Hrista i upravo to iskustvo jeste ono što za mene uopšte čini mogućim Vaskrs, što čini mogućim da osetim radost i svetlost te jedinstvene vaskršnje noći, što čini mogućim da vaskršnji pozdrav Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse! – odjekuje u meni takvom pobednom silom.

Znam da je Hristovo učenje živo i danas i da nema ničega u ovom svetu što se može uporediti sa tim Njegovim učenjem o večnom životu, o pobedi nad smrću, o ljubavi koja odoleva smrti i pobeđuje je. I, štaviše, znam da ono jedino što me nikada ne napušta i neprestano živi u meni tokom života – u kome sve izgleda tako tegobno i svakidašnje sivo – jeste upravo to unutarnje saznanje da je Hristos sa mnom. Neću vas ostaviti sirote, doći ću vam, govori Hristos.

I Hristos nam dolazi i daje da osećamo Njegovo prisustvo. Hristos nam dolazi u molitvi, u molitvenom trepetu duše. Hristos nam dolazi u nepojmljivoj, ali tako živoj radosti koju osećamo celim našim bićem. Hristos nam dolazi u tajanstvenom, no opet tako nesumnjivo izvesnom prisustvu Njegovom koje osećamo u hramu, za vreme bogosluženja. Hristos nam dolazi u Svetim Tajnama.

I mi i u radosti i u žalosti, i među ljudima i u samoći, neprestano osećamo Njegovo neporecivo prisustvo, silu Njegovih reči i radost koja dolazi od vere u Njega. … Vaskršnja noć je svedočanstvo o tome da je Hristos Živ i da je sa nama, da smo i mi živi sa Njim Živim. Sva Vaskršnja noć jeste poziv čoveku da u ovom svetu i životu ugleda i prepozna zoru tajanstvenoga dana Carstva Božijeg…

Izvor: Saborna-crkva.com