DOBRO POZNATE NJUŠKE

Osim u Italiji, Alan Ford je bio popularan još samo u Jugoslaviji.

 

U junu 1969, nakon nekoliko prerađenih verzija, svetlo dana je ugledao Alan Ford, novi maksbunkerovski projekat.

alan ford

Rezultati prodaje su bili skromni – samo 22.000 primeraka. Ta brojka nije uopšte bila ohrabrujuća, pogotovo kad se upoređivala s prodatim tiražom Kriminala i Satanika.

Drugi broj je prodat u poražavajućih 8.000 primeraka i strip se na samom početku našao pred gašenjem. Publika ga nažalost nije prihvatila.

Jedino je Bunker tvrdoglavo forsirao dalje izlaženje, a upornost mu se na kraju isplatila. Broj 26, naslova Superhik prodat je u više od 100.000 primeraka… Sve ostalo je istorija. Bunker se bojao da će previše likova u radnji potpuno zaseniti glavnog junaka prema kojem je na kraju krajeva strip i dobio ime. To se zaista i dogodilo, ali ne onako kako se Lusijano pribojavao. Granice između glavnog i sporednih likova već je u samom početku bilo nemoguće odrediti, a upravo je u tome i bila njegova čar.

Osim u Italiji, Alan Ford je bio popularan još samo u Jugoslaviji. Prvenstveno zahvaljujući Briksijevom prevodu. Nenad Briksi je bitan za naše poimanje Alan Forda baš kao i Magnus&Bunker. Briksi je preveo šale i duh stripa primereno našem jeziku. U ostalim zemljama je neslavno propao…

Magnus 1975. prekida saradnju s Bunkerom, a na mestu crtača ga zamenjuje stari Lusijanov prijatelj Paolo Pifarerio koji je u devet godina rada (1975-1984) nacrtao 90 epizoda Alana Forda. Nakon Magnusa se izmenio pozamašan broj crtača, da bi vremenom Dario Peruka postao službeni Maks Bunker Press crtač. Peruka iza sebe ima 232 epizode Alana Forda, a broj se penje svakog meseca.

Otkad je 1983. osnovao svoju izdavačku kuću Maks Bunker polaže autorska prava na sve stripove koje je stvorio. Veliki zaljubljenik u istoriju, a pogotovo razdoblje Francuske revolucije, Maks Bunker je, između ostalog, zaslužan za dolazak Sten Lija i njegovih superjunaka na italijanske kioske, jer je upravo on prvi počeo 1970. u sklopu Eureke da objavljuje priče o Spajdermenu, Halku, Fantastic Four, a kasnije i ostalih. Takođe je autor brojnih romana (ekranizovanih) u kojima glavnu reč ima privatni detektiv Rikardo Finci.

Članovi Grupe TNT

Broj 1, vođa i osnivač Grupe TNT, je paralizovani starac duge brade čije su godine i pravo ime nepoznati, ali se naslućuje kako je živ više od hiljadu godina. Dok se o njemu ne zna gotovo ništa, on pak poseduje zavidno znanje o istoriji, politici i ljudima: ima malu crnu knjižicu koja sadrži podatke o svim ljudima i njihovim sitnim i velikim gresima. Kad se ne ispuni neki njegov zahtev, redovno vadi svoju mističnu crnu knjižicu, nalazi podatke o osobi koja mu odbija zahtev te bi ubrzo nakon toga svaka njegova želja bila sa strahom ispunjena.

Broj 1 je veoma škrt, pa sve finansijske uspehe Grupe (koji su broje i u milionima dolara) zadržava za sebe, dok svojim ljudima podeli – po jedan dolar. Često ugnjavi članove Grupe nekom dugom i dosadnom istorijskom pričom, u kojoj je on glavni „akter“. Njegove priče prepune su poznatih istorijskih osoba, a samim se pričama pridaje potpuno drugačiji ton od onoga u istorijskim knjigama. U njegovoj varijanti Odiseje, kad se s Odisejem vrati na Itaku, tamo pronađu naftne platforme, pa saznaju kako je Odisejev sin otišao u Ameriku da pregovara s tadašnjim naftnim kompanijama. Ubrzo Odisej biva ubijen u zaveri, a Broj 1 provodi tri dana žalosti u krevetu s njegovom ženom. Trojanski rat u varijanti Broja 1 nije počeo zato što je Menelaj želio da vrati Helenu koju mu je Paris oteo, nego zato što je Menelaj nije želeo uzeti nazad kad je Paris hteo da je vrati – jer Helena je bila prava pošast u trošenju kraljevskog blaga i svojim rasipništvom upropaštavala cela kraljevstva i kraljeve svodila na prosjački štap.

Živi u tajnom skrovištu nedaleko od cvećare. Često je u pratnji Grunfa i nekog kućnog ljubimca, a najveće prijateljstvo ostvaruje s papagajem Klodovikom. Prvi put pojavljuje se u epizodi: „Broj 1“ (11).

Alan Ford je siromašni plavokosi momak odrastao u sirotištu.

Alan Ford je nastao prema izgledu i liku glumca Pitera O’Tula. Vrlo je naivan i dobrodušan, pa ga često iskorišćavaju. Čista je suprotnost drugom poznatom tajnom agentu Džejmsu Bondu.

Kao crtač reklama bez posla i praznih džepova kreće u potragu za svojim prvim poslom. Nažalost (ili sreću), pravi grešku i ispisuje pogrešnu adresu, pa umesto do sastanka sa svojom prvom mušterijom dolazi do cvećare, sedišta grupe tajnih agenata, Grupe TNT. Od tada počinje Alanova karijera tajnog agenta, ali istovremeno je to bio i početak jednog od najneobičnijih stripova. Prvi put pojavljuje se u epizodi: „Grupa TNT“ (1).

Bob Rok (Robert Rok) je član Grupe TNT i najbolji prijatelj Alana Forda. Niskoga je rasta i velikog kvrgavog nosa (autoportret Magnusa). Ima tri brata blizanca, Tima, Toma i Tumba, čije je tradicionalno prebivalište u zatvoru u Jumi, kog samo povremeno napuštaju.

I ostatak porodice prati kriminalna sklonost: otac mu je poginuo u pljački banke, a majka pogubljena na električnoj stolici. Bob Rok je tako jedini član porodice koji nije odabrao put kriminala, uprkos nevoljama i siromaštvu. Odan je prijatelj i dobar čovek, iako to vešto sakriva ispod namrgođenog lica.

Isprovociran nepravdama i patnjama siromašnih, gladnih i potlačenih (među koje spada i on) najčešće se može naći kako se glasno buni dok ostali ćute, kako viče na sav glas na stvari koje drugi samo tiho primećuju i kako ismeva one povlašćene. Uprkos nedaćama i eksplozivnom karakteru, uvek zadržava humor u svom pristupu životu. Karakterističnim sarkazmom, nestašlucima, buntom i provokacijama ismeva društveni poredak. Uvek nosi karirani ogrtač i kapu. Prvi put pojavljuje se u epizodi: „Grupa TNT“ (1).

Sir Oliver je engleski plemić koji je uslijed nesuglasica s tamošnjim zakonom morao da otputuje iz rodne zemlje. Njegov prirodni talenat za prevare i krađe omogućuju mu bolji životni standard od drugih članova TNT-a, pa tako može da priušti za sebe skupi godišnji odmor, nabavi skupi automobil ili skupo odelo ako okolnosti to zahtevaju. Nema trajnu imovinu, već je nabavlja po potrebi. Uvek nosi odelo, cilindar i monokl čime zadržava privid plemstva što mu omogućava brojne prevare. Njemu se uvek poverava zadatak nabavljanja skupe opreme. Iako nikad ne ostavlja ostale članove na cedilu, redovno nađe načina da na zadatku usput nešto i zaradi. Redovno se nalazi u situaciji da ga progoni policija, nakon čega se redovno može videti u telefonskoj govornici i čuti njegova poznata rečenica: „Halo Bing, kako brat?“. Prvi put pojavljuje se u epizodi: „Šuplji zub“ (2).

Grunf (Otto von Grunt), bivši je nemački pilot u Prvom i Drugom svetskom ratu i izumitelj koji je u stanju da za neverovatno malo novaca proizvede najrazličitije izume. Ti izumi gotovo uvek rade, ali skoro nikada onako kako bi trebalo. Jedan tipični primer njegovih brojnih izuma je kanta za smeće prilagođena za katapult, koja predstavlja ispunjenje zahteva Broja 1 u osiguranju prevoza Alanu Fordu i Bobu Roku do Kanade. Grunf zatim smešta Alana Forda i Boba Rocka u „prevozno sredstvo“ i pritom se zapita u kom smeru bi mogla biti Kanada, dok Alan i Bob s nevericom očekuju početak još jednog zanimljivog putovanja.

Grunf nosi staru pilotsku kapu i odelo, kao majice s najrazličitijim natpisima, kao što je to „Ko vredi leti, ko leti vredi, ko ne leti ne vredi“, „Ko hoda, ne trči“, „More je slano, zašećerimo ga“…, a koje su uvek u skladu s datom tematikom. Pre dolaska u Grupu TNT bio je pomoćnik u prodavnici voća i povrća. Prvi put pojavljuje se u epizodi: „Grupa TNT“ (1).

Debeli šef, iako imenovan šefom, uglavnom ne radi ništa. Drugi svetski rat proveo je kao zapisničar u protivobaveštajnoj službi gde je nosio nadimak „brza noga“. Nakon svađe sa suprugom, u snu je izbačen na ulicu i ubrzo nakon toga postaje udovac i agent Grupe TNT. Većinu vremena provodi s Jeremijom i to uglavnom spavajući u cvećari. Zamorac Skviki njegov je ljubimac. Prvi put pojavljuje se u epizodi: „Grupa TNT“ (1).

Jeremija Lešina (izvorno Geremia Lettiga), bivši ulični prodavac limuna i beskorisni član Grupe TNT koji boluje od svih poznatih, ali i nekih nepoznatih bolesti, te neprestano kuka kako će umreti. Ostatak vremena provodi spavajući. Prvi put pojavljuje se u epizodi: „Grupa TNT“ (1).

Nosonja, pas rase italijanski pointer koji se prvi put pojavljuje u epizodi „Pas za milion dolara“ (18), gde otpočetka, što slučajem, što sudbinom, bira Bob Roka za svog „gazdu“. Vrlo je inteligentan, iako mu hrana lako odvuče pažnju.

Skviki, zamorac kog je pronašao Šef i napravio mu dom u šalu kog uvek nosi oko vrata. Iako Šef rijetko kada dolazi do hrane, za Skvikija uvijek pronađe list salate. Skviki se nikad ne odvaja od Šefa. Prvi put pojavio se u epizodi „Čuvaj se bombe“ (21).

Klodovik (izvorno Clodoveo), papagaj kog je Broj 1 dobio od svog dede. Često se može videti u tajnom skrovištu Broja 1 gde mu pravi društvo i kuva čaj od kamilice. Iako mu je Broj 1 najveći prijatelj, njih dvojica se često svađaju. Vrlo je inteligentan, obožavatelj je krvavih bifteka, a govori osamnaest jezika i sedamdeset sedam dijalekata. Često spasava ostale članove grupe. Prvi put pojavio se u epizodi: „Crne planine Južne Dakote“ (100).

Ksereks, konstantno „nacugana“ zmija koju je Broj 1 dobio od svog prijatelja Tobije Kvantrilja. Verni je obožavalac porta. Prvi put pojavio se u epizodi „Brodvej“ (99).

Prudi, bledunjavi mačak kog je Broj 1 dobio na poklon od svoje sestre Kalamiti. Prvi put se pojavio u epizodi „Prudi, Prudi“ (217).

Minuet Makon, lepa Francuskinja, od 2005. je Alanova desna ruka i trenutna ljubav. Prvi put se javlja u epizodi „Vodite ljubav sa…“ (398) kada se fiktivno venčava s Alanom, a u epizodi „Upravo venčani“ (500) i službeno.

U mladosti u Francuskoj imala je kriminalnu prošlost, ali u Americi dobro sarađuje sa FBI. Ima moći veštice da magijom stvara predmete i začara ljude. Od epizode „Novi dan“ (429) grupa se sastoji od Alana, Minuet i Klodovika, pod imenom „Detektivska agencija T.N.T povoljne cene“. Stari članovi Grupe TNT, za koje se mislilo da su se utopili u reci, kasnije se vrate, ali rade negde drugde.

Pelicijus, lenji pelikan u posedu Broja 1. Koristi ga za prenos na velike razdaljine. On je noćna mora svih zooloških vrtova, zbog čega besplatno ostaje u vrtu, uz starčevo obećanje da je to poslednji put. Obožava ribu.