UBEDLJIVI BROJ JEDAN

Mohito je čuveno piće i najpopularniji koktel u Srbiji, dok na globalnom nivou suvereno vlada margarita, pokazalo je veliko istraživanje.

 

Margarita je najpopularniji koktel na svetu, a u Srbiji suvereno vlada mohito, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno povodom Svetskog dana koktela!

mohito

Za margaritom slede mohito i pinja kolada, a na četvrtom mestu je malo „ozbiljnije“ mešano piće koje ne asocira na tropske plaže – Old Fashioned.

U okviru istraživanja koje je sprovela britanska kompanija Funkin Cocktails, analizirane su internet pretrage u 115 zemalja sveta i pokazalo se da mesečno čak 546.280 ljudi traži recept za margaritu, neprevaziđeni miks tekile i limete. Margarita je pobedila u 30 zemalja sveta, među kojima su Velika Britanija, SAD, Kanada i Australija, kao i Francuska, Španija i Nemačka. Mohito je, kako prenosi Decanter, apsolutni favorit u nordijskim zemljama i najpopularniji je u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Finskoj i na Islandu, a veoma je popularan i u Srbiji, Sloveniji, Poljskoj, Litvaniji, Gruziji i Estoniji.

Istraživanje je dalo i pomalo neočekivane rezultate: koktel Pornstar Martini, mešavina soka od votke aromatizovane vanilom i soka marakuje, stvoren relativno nedavne 1999. godine, omiljeni je koktel u Indiji, Nepalu i Avganistanu, kao i u Južnoafričkoj Republici, Bocvani, Zimbabveu i Zambiji.

Nikolas Gomez-Gonzales iz kompanije Funkin Cocktails rekao je da je fasciniran razlikama, ali i sličnostima širom sveta kada su u pitanju izbori koktela:

– Definitivno postoji jedinstveni recept za najpopularnije koktele: oni su osvežavajući i sa tropskom crtom, i sa svakim gutljajem vas vode u toplija područja sveta – rekao je.

Mohito se, kao što znamo, pravi od limete, belog ruma, soda vode i nane, biljke do koje je u ovo doba godine lako doći. Ako već niste, zašto ga ne biste isprobali već predstojećeg vikenda?

Izvor: Vinoifino.rs