PORODIČNI ODMOR IZ SNOVA

Izbor destinacije za letovanje za porodicu sa decom zahteva dobru informisanost o destinaciji, posebno ukoliko je posećujete po prvi put.

 

Izbor destinacije za letovanje za porodicu sa decom nije jednostavan i zahteva dobru informisanost o destinaciji koja vam je primamljiva, posebno ukoliko je posećujete po prvi put.

letovanje sa decom

Presudni faktori za porodice sa decom pri izboru destinacije su blagi nagib morske obale, blizina i trajanje putovanja, sadržaji za decu, da li je morska obala čista i bezbedna, kao i da li je u pitanju mesto koje pruža adekvatan mir za odmor sa porodicom.

Najveći deo morskih destinacija u regionu je od Srbije udaljen od 5-6 do oko 15 sati vožnje kolima, što svakako ima svoj uticaj na odluku o izboru lokacije za putovanje.

Za vas smo izdvojili 5 destinacija u regionu koje su idealne za porodično letovanje sa decom.

Krk (Hrvatska)

Ostrvo Krk je najveće ostrvo na Jadranu i nalazi se u umerenom i blagom pojasu Mediterana sa 2500 sunčanih sati u godini. Krk je udaljen oko 550 kilometara od srpske prestonice i povezan je celom dužinom, odličnim, autoputem.

krk plaža

Ostrvo Krk okružuje čisto i bistro more, a plava zastava, kao oznaka kvaliteta usluga i kristalno bistrog i čistog mora, istaknuta je na 15 plaža ostrva. Do mnogobrojnih peščanih, šljunčanih i kamenih plaža može se, osim kolima, doći i pešačkim i biciklističkim stazama čija je dužina oko 300 kilometara.

Kada govorimo o Krku kao idealnoj destinaciji za porodični odmor, moramo da spomenemo i ostale bisere istarske regije, a to su Opatija, Poreč i Rovinj koji pružaju idealne uslove za miran, opušten i ugodan boravak.

Kasandra (Grčka)

Na oko 750 kilometara od Beograda, nalazi se najposećenije poluostrvo u Grčkoj, Halkidiki, sa svoja tri manja poluostrva – Kasandra, Sitonija i Atos.

kasandra grčka

Mediteranska klima i vegetacija, živopisna mala turistička naselja duž obale između kojih se nalaze neke od najlepših plaža, svake godine privlače sve veći broj turista koji uživaju u čistom moru i suncu i svim blagodetima koje pruža ova regija. Blage i peščane plaže idealne su za boravak i uživanje porodica sa malom decom.

Smeštaj se može naći na svakom koraku, što je i očekivano jer ceo region živi od turizma. Kapaciteti su različiti, od luksuznih hotela preko apartmanskog smeštaja do kampova koji su odlično opremljeni.

Saranda (Albanija)

Saranda je grad na samom jugu Albanije sa oko 30.000 stanovnika i predstavlja najatraktivniju destinaciju za letovanje u Albaniji, a od Beograda je udaljena oko 900 kilometara. Na 26 kilometara južno od grada nalazi se grčka granica, a preko puta Sarande, na oko 3 kilometra, ostrvo Krf, do kojeg svakodnevno saobraćaju trajekti.

Zaliv u kojem se nalazi Saranda okružuje kristalno bistro i toplo Jonsko more. Jonska obala Albanije ima blagu, mediteransku klimu za koju je karakterističan veliki broj sunčanih dana.

Plaže u Sarandi su prilagođene svim kategorijama gostiju, od najmlađih do onih koji vole da se osame na nekoj od mnogobrojnih uvala koje se nalaze duž obale u okolini grada.

saranda albanija

U samom gradu, a naročito duž šetališta uz obalu nalazi se veliki broj kafića i restorana koji nude tradicionalnu mediteransku i domaću kuhinju. Na tradicionalnu domaću kuhinju, najveći uticaj su imale grčka, sirijska, turska i italijanska kuhinja, tako da su osim morskih specijaliteta, u ponudi jagnjeće i juneće meso, povrće, salate sa domaćim maslinovim uljem, feta sir i masline. U svakom restoranu će vam preporučiti čuveni konjak Skenderbeg, a u ponudi su i izvanredna domaća vina. Uz sve ovo, mora se reći, da su cene veoma pristupačne. Kompletna večera za dve osobe u popularnijim restoranima košta oko 25€.

Kako bi utisci bili pozitivni i Saranda ostala upamćena, potrudiće se ljubazni i predusretljivi domaćini.

Rafailovići (Crna Gora)

Na oko 550 kilometara od Beograda nalaze se Rafailovići, staro ribarsko naselje, a sada idealna destinacija za boravak porodica sa malom decom. Rafailovići su ušuškani između dve prelepe plaže – Kamenovo sa jedne strane, idealne za tinejdžere, i bečićke peščane plaže koja je pravi raj za malu decu koja vole da se igraju u pesku.

rafailovići

U Rafailovićima možete odsesti u nekoliko manjih hotela, mada apartmanski smeštaj dominira. Na samoj obali postoji i dečije odmaralište.

U samom mestu postoji nekoliko većih supermarketa koji su odlično snabdeveni, a jedan se nalazi na samoj plaži. Na šetalištu možete pronaći brojne restorane, poslastičarnice i igraonice tako da svako može odabrati sadržaj koji mu je najintersantniji.

Tasos (Grčka)

Grčka je, sigurno, najomiljenija destinacija među turistima iz Srbije, a ostrvo Tasos je jedna od najlepših i najpopularnijih destinacja, kada je u pitanju boravak na grčkim ostrvima. Na oko 850 kilometara od Beograda dočekaće vas nepregledne borove šume i maslinjaci, prelepe plaže, bistro i toplo more.

Na Tasosu postoji oko 70 uređenih plaža, četiri sa plavom zastavom. Najbrojnije su peščane plaže ali se mogu naći i šljunčane i kamene. Peščane plaže i plitko more su idealni za boravak porodica sa decom.

tasos grčka

Iako na Tasosu postoje brojni hoteli, boravak u apartmanima je najpopularniji vid smeštaja, od kojih se najveći deo nalazi na samoj obali.

Kao i cela Grčka, i Tasos obiluje brojnim istorijskim spomenicima kao i muzejima u kojima se nalaze reprezentativne postavke, pre svega, iz vremena antičke Grčke. Posebnu atrakciju predstavljaju manastiri u kojima se čuvaju neke od najznačajnijih relikvija hrišćanstva.