MAŠTA RADI SVAŠTA

Konkurs za najbolji neboder koji organizuje eVolo podseća nas da projektanti nemaju granice kada su u pitanju nove arhitektonske ideje.

 

Ovo takmičenje održava se već 15 godina, a organizovano je sa ciljem da promoviše projekte budućnosti i vizionarske arhitektonske ideje sa akcentom na tehnologiji, materijalima i estetici. Prvobitno je bilo usmereno na vertiklanu arhitekturu i njen odnos sa prirodnim i okruženjem koje je stvorio čovek. Ove godine je u konkurenciji bilo 492 projekta – proglašena su tri pobednika i dodeljeno je 20 počasnih priznanja.

arhitektonske ideje

„Living Skyscraper“ i „Lluvioso“

Pobednički projekat za 2021. godinu dolazi iz Ukrajine. „Living Skyscraper“ je osmislio tim u sledećem sastavu: Andrii Lesiuk, Mykhaylo Kohut, Sofiia Shkoliar, Kateryna Ivashchuk, Nazarii Duda, Mariia Shkolnyk, Oksana-Daryna Kytsiuk i Andrii Honcharenko. U pitanju je drveni neboder u formi drveta planiran za Njujork. Za ovaj „živi neboder“ koristio bi genetski modifokovano listopadno drvo koje brzo raste i koje bi bilo zasađeno u posebno pripremljenom zemljištu. Uzgajalo bi se u cilju stvaranja zaista održivog stambenog i/ili poslovnog prostora u formi visokospratnica. Ovo bi predstavljalo novi momenat u evoluciji drvenih kula koje su sve popularnije u gradovima širom sveta.

Drugo mesto pripalo je neboderu „Lluvioso“ koji je zapravo toranj za prikupljanje vode visok 400m sa nadstrešnicom prečnika 600m. Iza projekta stoji tim iz Izraela: Amit Deutch, Roni Dominitz i Tamar Kerber. Planiran je za grad Meksiko Siti. Toranj bi sakupljao ogromne količine kišnice koju bi koristio i on sam ali i svi iz okoline kojima je potrebno. On bi takođe pomogao i u smanjenju štete od poplava kada naiđe sezona velikih padavina na tom području.

Treće mesto zauzeo je neboder „Hmong“ koji predviđa nov koncept stanovanja nadahnut kulturom i arhitekturom naroda Hmong, koji je kineska vlada zbog dotrajalosti njihovih tradicionalnih domova trebala preseliti na nove lokacije. Xiangshu Kong, Xiaoyong Zhang i Mingsong Sun projektovali su visoke kule u nizu nadahnute kućama ovog naroda nalik sojenicama. Kuće karakteriše izdignutost što je poslužilo kao osnova za stvaranje nove moderne zajednice. Vremenom bi se kule proširivale sa bočnih strana u zavisnosti od potrebe. ukoliko bi se doselio veći broj stanovnika. Ideja je da se „osećaju“ kao kod kuće bez obzira na širenje naselja.

U nastavku pogledajte slike par zanimljivih projekata koji su dobili počasna priznanja.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs