POMOĆ KOJA MOŽE BITI KOBNA

Nema osobe koja, kada primeti da se neko zagrcne tokom jela, odmah počinje da ga udara po leđima. Međutim, ovaj potez koji smo naučili još u detinjstvu može biti koban.

 

Nema osobe koja, kada primeti da se neko zagrcne tokom jela, odmah počinje da ga udara po leđima. Ipak, ispostavilo se da je to poslednja stvar koju treba da uradite. Lekari tvrde da takvo tapšanje po leđima može samo da pogorša stanje.

zagrcne

Na ovaj način jedino u šta možemo da budemo sigurni jeste da će „strano telo“ promeniti položaj, a to ne mora da znači da će napustiti respiratorni trakt.

Komad hrane zaglavljen u disajnim putevima neće se vratiti u usnu duplju, već će, naprotiv, pasti još dublje u respiratorni trakt i napraviti još veći problem. Na ovaj način može doći do zastoja u disanju, pa i smrti.

Šta treba raditi?

Ako se osoba zagrcnula, najbolje je zamoliti je da se zakašlje, i da to čini naginjući se ka napred. Takođe možete da joj savetujete da se savije u struku, obujmite je oko stomaka i naterate da pet puta kratko udahne i izdahne. U suprotnom, strano telo može dublje skliznuti u disajne puteve i blokirati ih.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Ako osoba ne može ni da kašlje, onda je najverovatnije došlo do blokade. U ovom slučaju, lekari savetuju upotrebu Hajmlihovog zahvata.

Hajmlihov zahvat se obavlja tako što je jedna šaka savijena u pesnicu, s palcem u ostalim prstima, dok je druga šaka obuhvata tako da je palac okrenut ka grudnoj kosti. Zahvat se obavlja tako što se tako stisnute šake uz pritisak energično okrenu polukružno. Tako se izvrši pritisak na grudni koš, izbaci se vazduh i oslobode disajni putevi. Tu tehniku treba smenjivati s pokušajem izbacivanja preko kolena.

Izvor: Mondo