NEPOVOLJNE PO ZDRAVLJE

Neke sobne biljke nije baš poželjno držati u stanu, iako se smatraju veoma zastupljenim. Naime, te biljke mogu biti otrovne, zbog određenih supstanci koje sadrže ili ispuštaju.

 

Sobne biljke najbolji su i omiljen način oplemenjivanja svakog doma. Ali ljudi često nisu svesni da bi trebalo da budu posebno oprezni prilikom odabira, jer im upravo neke biljke mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, pošto su otrovne.

otrovne biljke

1. Difenbahija

Postoji čak 57 vrsta ove biljke, a neke od njih se uzgajaju kao sobno cveće, ali kako je izuzetno otrovna, prilikom rada oko nje potrebno je nositi rukavice.

Difenbahija sadrži velike količine kalcijum-oksalata i može izazvati crvenilo, svrab, oticanje tkiva, oticanje jezika, smetnje u govoru, a ako pojedete samo komadić uve biljke, to bi moglo uzrokovati čak i smrt.

2. Sanseverija

Sansevierija, u narodu poznata kao „biljka zmija“, sobna je biljka koja može da sadrži materiju saponin, koja može da bude toksična ako se proguta.

Budući da saponini mogu uzrokovati mučninu, povraćanje i proliv, bolje je držati kućne ljubimce podalje od te biljke.

3. Aloja

Biljka aloja ima razne namene, ali, naučnici upozoravaju da ta biljka sadrži materije koje mogu uzrokovati proliv, alergije i probleme s bubrezima.

4. Kadifa

Ako se proguta, ova biljka može uzrokovati gastrointestinalne tegobe. Takođe, sok iz biljke može uzrokovati kožne osipe.

5. Srcoliki filadendron

Filadendron sadrži kalcijum-oksalat koji može uzrokovati bolove i poteškoće s gutanjem. Iako se ova biljka čini lepom, ne zaboravite da držite kućne ljubimce podalje od nje.

6. Kaladijum

Listovi u obliku srca su lepi, ali pazite, ova biljka može biti opasna i otrovna! Ako životinje i deca dođu u dodir s lišćem kaladijuma, može doći do poteškoća s disanjem. U tim slučajevima, najbolje je kontaktirati stručnjaka za toksikologiju ili centar specijalizovan za trovanja i oprati / obrisati zahvaćeno područje.

7. Zlatna puzavica

Ta biljka ima lišće lepog oblika, zbog čeg su omiljen izbor za uređenje domaćinstva. Baš kao i spomenute biljke i ova biljka sadrži materije poput kalcijum-oksalata, koje mogu izazvati iritaciju usana, jezika i usta, preterano curenje nosa, pa čak i povraćanje.

8. Kaktus-olovka

Koliko god izgledala lepo, ta biljka ima sok koji može izazvati ekstremnu iritaciju kože i očiju. Zato se s tom biljkom mora postupati s posebnom pažnjom, uz upotrebu rukavica i zaštite za oči. Ako ova biljka dođe u kontakt s očima, mogu se pojaviti crvenilo, svrab i peckanje, pa čak može imati i negativan efekt na vid ljudi.

Izvor: Krstarica.com

Priredio: Velibor Mihić