SAVETI DO USPEHA

Bilo da ste profesionalac koji želi da se dodatno pozicionira ili istakne, vlasnik koji želi da promoviše svoj biznis ili jednostavno osoba koja ume da se izražava, blog je definitivno itekako aktuelan i investicija vredna truda i ulaganja.

 

Slobodno možemo reći da je to lakše danas nego ikada, jer korisnih saveta ima na pretek i uglavnom su besplatni.

blog

Na sajtovima kao što je kakonapravitiblog.net naći ćete sve potrebne informacije i odgovore na pitanja tehničke prirode. S obzirom na to da se dobar blog ne stvara preko noći kroz dva klika, logično je da se nameće dilema vredi li uopšte upuštati se u ovaj poduhvat.

Ako se prepoznajete u sledećim stavkama – da, blog je definitivno nešto što treba da pokrenete!

#1 Profesionalac koji želi da se istakne

Pođimo od osnovnog postulata – posao kojim se bavite odgovara na potrebe određenog segmenta tržišta. Neretko su te potrebe zapravo problemi. Kroz blog vi svojoj ciljnoj grupi predočavate kako taj problem može biti rešen, što dovodi do toga da dobijate potencijalne nove klijente.

Uzmimo za primer knjigovodstvo – u moru zakona koje je teško tumačiti osim ako dobro ne plivate u materiji, administrativnih zavrzlama i izmena koje se često dešavaju – imamo na desetine hiljada ljudi u Srbiji koji stoje ispred nekog pravnog objekta i kojima je, jednostavno, potreban putokaz.

Ovu situaciju su pravovremeno uvideli neki od knjigovođa i rešili da odgovore na najčešće nedoumice (kako registrovati firmu, da li kao paušalac ili „knjigaš“ i slično) podele na blogu. Neki od njih su otišli korak dalje, pa napravili prave platforme, sa sve video savetima. Postali su prepoznatljivi u svojoj branši, dobili su nove korisnike, čak su prisutni u medijskom prostoru.

Ovde ne treba limitirano razmišljati („da li će ovo ikome biti zanimljivo“): iza jednog od najpopularnijih blogova u Srbiji stoji profesor hemije, koji na popularne zablude odgovara iz ugla svoje nauke.

#2 Firma koja želi da se dodatno brendira

Korporativni blog nisu vesti i aktuelnosti tipa da ste donirali određeni iznos, posadili drveće ili ušli u neko partnerstvo. To je za rubriku na sajtu „aktuelnosti“. Blog vaše firme, kroz ono čime se primarno bavite, treba da oslikava vaše vrednosti (ono što piše u „misija, vizija, ciljevi“), da daje vrednost (kroz informacije, savete, uvide), jednostavno, da onaj ko ga čita ima utisak kao da sa vašom firmom pije kafu.

firma blogeraj

Šta može (treba) da se nađe na blogu jedne firme?

1) To mogu biti konkretni saveti za vaše korisnike. Na primer, ako ste firma koja se bavi prodajom boja i lakova, kroz „uradi sam“ tekstove možete pomoći vašim kupcima da pravilno koriste proizvode koje prodajete.

2) Studije slučaja, odnosno, case study, gde čitaocima objašnjavate kako ste prošli kroz određeni proces ili projekat i kakve je to rezultate donelo. Dobar primer je jedan naš arhitekta koji kroz blog pokazuje kako pristupa nimalo lakim zadacima i zahtevima.

3) Svakako, tema korpo bloga može biti mišljenje nekog od vaših stručnjaka na aktuelne teme, takoreći, kroz formu kolumne. Kroz ovakav vid sadržaja, možete ostvariti i dodatni publicitet, jer ovakve teme izazivaju pažnju medija.

Izbor tema je u velikoj meri diktiran od prirode vaše firme, te tako može biti striktno stručan, a može izrasti u online magazin. Ukoliko vam je potreban savet oko odabira tema i samog pisanja, možete pisati na [email protected]

#3 Jednostavno, volite da pišete

Ovo je svakako najzabavnija opcija, jer ste potpuno slobodni u izboru tema, stilu i izražavanju. Pre nego što prionete na otvaranje samog bloga, napravite „content plan“: koje rubrike će biti prisutne, o kojim temama ćete pisati, kojim tonom.

Na ličnom blogu, jako je važno da imate stil kojim se ističete, da birate teme koje su prijemčive vašoj (potencijalanoj) publici i da ne „svaštarite“ od stanja u fudbalu preko estrade i politike do recepata.

pisanje blog

Probajte da „testirate“ tržište: kroz objave na društvenim mrežama (koje su odraz onoga što biste pisali na blogu), kroz gostujuće članke na blogovima i portalima… potrudite se da izbrusite svoj stil i izraz pre nego što „zvanično“ pokrenete blog.

Iako svedočimo ekspanziji kratkih i brzih formi na društvenim mrežama i primatu video sadržaja, blog je senior koji se i dalje dobro drži.

„Izmišljen“ davne 1994. kao lična internet prezentacija, online dnevnik, blog je postao veština za sebe, koja zahteva posvećenost, vreme i trud, a donosi nove prilike i poslove, finansijsku dobit, popularnost i ugled.