PRODUŽETAK PRAZNIKA

Radost Vaskrsa bila je karakteristična u učenjima svetog Serafima Sarovskog, koji je vernike tokom cele godine pozdravljao sa „Hristos voskrese, radosti moja!“

 

Znate li kako možete da produžite radost Vaskrsa?

radost vaskrsa

Ako se radost iz našeg srca, vera u Vaskrslog Hrista, radost od toga što smo pronašli blago Vaskrsenja Hristovog, bude projavljivala u našem životu bukvalno u svemu.

Ako o nečemu pričamo s ljudima, ali u našem svakodnevnom dijalogu postoji radost zbog Vaskrslog Hrista Spasitelja, to znači da će radost Pashe nastaviti da postoji.

Ako nešto radimo, čak i ako su to obični poslovi, ali se pritom sećamo Vaskrslog Hrista Spasitelja, radost Pashe će nastaviti da postoji.

Ako budemo pravili izbor o tome kako ćemo postupiti, dok se sećamo Vaskrslog Hrista i ako načinimo taj izbor, znajući da je Hristos Vaskrsao i da sada sve treba da bude drugačije, radost Pashe će nastaviti da postoji. Od vernika zavisi da li će se ta radost produžiti i da li će ona ispunjavati svet, koji nas okružuje.

Ali možemo povući granicu te radosti, ako se vratimo svakodnevnoj žurbi, postupajući tako kako smo navikli, kao da Hristos nije vaskrsao iz mrtvih i ništa se nije promenilo. To znači da se tada mi sami odričemo od te radosti dobrovoljno, a ne da ona ističe. Ukoliko mi napravimo izbor i budemo radili sve obasjani svetlošću te radosti, onda će ona trajati celog života.

Svi mi pamtimo našeg divnog podvižnika Prepodobnog Serafima Sarovskog, koji je tokom čitave godine pozdravljao ljude sa: „Hristos voskrese, radosti moja!“ On nije mogao da živi bez te radosti i delio ju je sa svima. I mi se takođe možemo tome naučiti. Ako želimo da se ta radost ne prekida i da u njoj prođe ceo naš život, onda će tako i biti. Nezavisno od toga da li se završila Svetla sedmica ili ne.

Mitropolit Gorlovski i Slavjanski Mitrofan

Izvor: Pravoslavie.ru