KARAKTERI IZ CRTAĆA

Skoro nijedan od junaka Diznijevih crtaća nema mamu. Razlog ove tužne konstatacije leži u tome što ni sam njihov kreator nije imao uz sebe svoju majku.

 

Odrastali smo uz njih, smejali se i plakali. A ta tuga koja provejava kroz skoro svaki Diznijev film krije jedan podatak koji ne primećuju mnogi. Gotovo nijedan junak iz crtanih filmova Volta Diznija – nema mamu.

nema mamu

Priče o odrastanju

Majka neguje, odgaja, savetuje, i u mladosti i kasnije u životu, oblikuje detetov život kao malo ko. Sve to važi i za majke u crtanim filmovima. Ali njih obično nema kod Diznija. Bambi, Pepeljuga, glavna junakinja iz crtaća Lepotica i Zver – ili nemaju majku ili je izgube na samom početku priče. Zbog toga ih odgajaju uglavnom očevi. I to nije slučajno. Izvršni producent Don Han je ranije kazao kako su Diznijevi crtaći o odrastanju, pa se junaci snalaze u raznim situacijama, pišu na sajtu Bright Side.

„Ovi filmovi govore o danu kada junak treba da prihvati odgovornost, o trenutku kad treba da počne da sazreva. Tako je Simba pobegao od kuće, ali je morao da se vrati.“

I mnogi drugi junaci moraju da odrastu – i Elsa iz Zaleđenog kraljevstva, i Trnova Ružica, i Aladin, i Mala sirena Arijel, i Snežana sa svojim patuljcima.

​​„Pošto film traje obično 90 minuta, priča o odrastanju se mnogo brže odvija ako junak od starta nema roditelje, odnosno majku. Bambijeva majka strada, pa on mora da odraste. Lepotica ima samo oca, ali on nestaje, pa dosta toga ostaje na njoj samoj.“

Dizni je izgubio majku

Han otkriva da je pored toga razlog za ovaj lajt-motiv u Diznijevim crtaćima i to što je on prerano izgubio majku u jednoj nesreći sa peći, nakon što je svojim roditeljima četrdesetih godina prošlog veka kupio kuću. Han navodi da je i taj veliki gubitak mogući razlog što junaci nemaju mamu.

Izvor: Nova.rs