NOVA PRAVILA

U novoj kategoriji „dealkoholizovanih vina“ (razvodnjena vina) naći će se i pića sa manje od 0,5 odsto alkohola. Ova odluka je već izazvala pobunu u Italiji.

 

Evropska unija otpočela je proces koji će omogućiti da vina kojima je veštački smanjen sadržaj alkohola (razvodnjena vina) steknu pravo da se nazivaju vinom. Ova odluka izazvala je oštre polemike u Evropi, a Italijani su najglasniji u kritikama i tvrde da je posredi ozakonjenje – dodavanja vode u vino!

razvodnjena vina

U okviru reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU (CAP) koja će stupiti na snagu 1. januara 2023 godine, apelacije širom Evrope moći će da proizvode vina sa sadržajem alkohola manjim od 8,5 procenata. Ova najava već je izazvala pobunu u nekim zemljama, među kojima su Italijani najglasniji u odbacivanju mogućnosti da se dealkoholizovana vina, kako glasi naziv nove kategorije, na tržištu izjednače sa vinima napravljenim po tradicionalnoj metodi i bez smanjivanja udela alkohola.

Savetnik Evropske federacije vina sa geografskim poreklom (EFOW) Danijela Ida Zandona rekla je da će biti omogućeno da se vinom nazivaju i pića sa minimalnim procentom alkohola.

– Stvorena je nova kategorija dealkoholizovanih vina (razvodnjena vina). Stona vina će smeti da imaju i manje od 0,5% alkohola, dok će vina sa indikacijom geografskog porekla u ovoj kategoriji smeti da imaju od 0,5% do 8,5% procenata alkohola – precizirala je.

Zandona je objasnila i da oba odluka nije obavezujuća. Kako je rekla, svaka pojedinačna vinska regija sama će odlučivati da li će ovu konkretnu promenu prihvatiti i integrisati u sopstvena pravila.

Novo pravilo napravljeno je u skladu sa ocenama da tržište želi kvalitetna pića sa niskim sadržajem alkohola.

– Odluka o uvođenju nove kategorije doneta je u svetlu sve veće tražnje za inovativnim proizvodima od grožđa koji sadrže manje alkohola od današnjeg minimuma za vina – navodi se u predlogu poljoprivredne reforme EU.

Do sada je najveća barijera za kupovinu niskoalkoholnih pića na bazi grožđa bila percepcija kupaca da nisu u pitanju vina, kaže specijalista za ovakva pića Kristin Parkinson.

– Ljudi bi svakako kupili niskoalkoholnu verziju vina koja inače piju, ali ona trenutno ne postoje na tržištu. Biće zanimljivo videti koja će vinska regija prva prihvatiti ova pravila. Kada se to dogodi, mislim da će „pući brana“, jer postoji velika tražnja za ovakvim vinima – rekla je.

– Uklanjanje alkohola iz vina i dodavanje vode je najnoviji trik Brisela usmeren protiv vinara. Vinari su već pogođeni predlogom da se na boce vina stave upozorenja o štetnosti alkohola – rekao je Etore Prandini, predsednik društva Coldiretti, najveće, izuzetno moćne organizacije poljoprivrednika u Italiji. Ovo udruženje navodi da će dozvola da se niskoalkoholna pića nazivaju vinom označiti skrnavljenje drevnih vinarskih praksi.

– U pitanju je ozakonjena prevara kupaca koji će umesto vina kupovati vodu – jasan je Etore Prandini, koji je naveo i da je posredi veliki rizik i presedan koji bi mogao da znatno ugrozi identitet vina Italije i cele Evrope.

– Predlog da se ozakoni dodavanje vode u vino je samo poslednja u nizu obmana Evropske Unije koja je u zemljama Severne Evrope već dozvolila dodavanje šećera radi podizanja nivoa alkohola u vinu, što je oduvek zabranjeno u mediteranskom regionu. Brisel je dao i zeleno svetlo vinu koje se ne pravi od grožđa, već od raznog drugog voća, malina, kupina…To su enološke prakse koje menjaju samu prirodu vina, koje se kroz celu istoriju pravi isključivo od grožđa – navodi se u saopštenju udruženja Coldiretti.

Izvor: Vinoifino.rs