SPOJ STARIH STILOVA

Kao i u umetnosti, tako se i pri dizajniranju nameštaja svakih dvadeset do trideset godina stari stilovi vraćaju na malo drugačiji i bolji način.

 

Retro stil predstavlja lep spoj starih stilova i novih formi ili novih formi sa starim materijalima. Smatra se da je takva kombinacija pun pogodak.

retro stil

Retro dekoracija stana se vratila na velika vrata. Tako, savremene ideje za uređenje stana variraju od pop-art printova sedamdesetih godina, kao jedan vid ukrašavanja zidova, do opsednutosti velikim komadima nameštaja i glomaznim oblicima koji datiraju iz pedesetih godina prošlog veka.

U retro stilu danas se ukrašavaju i nameštaj, zidovi, pa i kuhinje.

Retro kuhinje

Stari svetlozeleni kredenac mnogima je prva asocijacija na retro stil. Nije bilo skupocenih mermernih, granitnih ili kvarcnih ploča za kuhinju. Retro dizajn kuhinje podrazumeva dosta slobode i improvizacije. Umesto vrata dovoljno je pojedine delove zatvoriti staklom ili zavesom. Umesto sve češćih šankova i barskih stolica nalazi se običan sto sa stolicama. Tako se umesto pregradnog zida koriste grede. Pregradne grede prave i vizuelnu barijeru, a naročito daju i vizuelni užitak ako su u boji drveta.

Ljudi koji posegnu za retro uređenjem kuhinjskog prostora često inspiraciju nalaze u filmovima iz prethodnog veka. Pored kuhinjskih elemenata, bitan utisak ostavljaju i kuhinjske pločice. Usled raznovrsnosti pločica preporučuju se kombinacije više stilova. Najčešće se kombinuju različiti delovi kuhinjskih elemenata i različite boje. Opšti vizuelni utisak može da pojača i samo jedan deo zida. Veizuelno će pojačati ceo utisak i pogled na kuhinju.

Narandžasta i crvena boja su idealan izbor za „staromodni“ dizajn kuhinje. Stolice šarenih štofova unose živost u prostoriju.

Retro nameštaj

Ono što je neophodno kad je dekoracija stana u retro stilu u pitanju, svakako je uzbudljiv i zanimljiv retro nameštaj, kao sušta suprotnost modernim velikim prozorima koji pružaju smiren pogled. Tu se najčešće misli na sofe i fotelje. Tamnije nijanse vraćaju u pedesete godine prošlog veka. Kao kontrast njima, ono što donosi svetlost u prostoriju mogu da budu podne lampe ili lusteri sa više boja.

Retro dekoracija zidova

Ukoliko je nameštaj u stanu jednobojan, šarene tapete čine da se ta monolitnost odagna. Ako su zidovi jednobojni, dozvoljene su sve boje: avokado zelena, senf žuta, indigo plava, do različitih nijansi braon i bele boje. Zidovi su ukrašeni retro policama, zidnim satovima, ogledalima, umetničkim slikama punih boja ili zanimljivim ramom za slike sa porodičnim fotografijama. Izbor je doslovno neogračen, a ove sitnice mogu da budu zamena za skuplje, krupne komade nameštaja.

Retro dizajn je evoluirao godinama, a opet zadržava iste ideje za uređenje stana. Stan ili kuća vrlo lako mogu da ožive i dobiju novu notu preuređenjem u retro stil. A mogu učiniti i da se zaboravi na savremeni trenutak u kom se živi.

Ideje

Ideje za uređenje doma u retro stilu mogu se naći u filmovima, knjigama, časopisima. Tu su i mnogobrojni dizajneri enterijera, koji su zadovoljni efektom retro fazona, postignutog pri uređenju stanova mnogih klijenata.

Za ovakvu vrstru restauracije životnog prostora treba ipak imati malo hrabrosti, pored mašte. Jer retro je upravo to – hrabrost, upadljivost i mnoštvo kontrasta.