PIONIRSKI PODUHVAT VREDAN PODSEĆANJA

Marina Bulatović je za projekat „Saudijska Arabija iz mog objektiva“, od Društva Srbije za odnose s javnošću dobila 2010. priznanje za Ličnu i građansku inicijativu u oblasti komunikacija.

 

Često se pitamo da li pojedinac može da uradi nešto veliko i važno i tako pomeri „planine“, da li može da uradi nešto što država ne može jer nije motivisana, a jedan primer iz dijaspore govori da svaka ideja može da se realizuje, ma koliko izgledala teško i neostvarljivo.

arabija iz mog objektiva

Marina Bulatović, novinar i PR konsultant krajem 2007. udala se i odselila u Kraljevinu Saudijsku Arabiju. Njen suprug Budislav (građevinski inženjer) tamo je dobio posao, a Marina se iznenada našla zatvorena u četiri zida, u ulozi domaćice, u zemlji koja je poznata kao vrlo konzervativna i tradicionalna, i sa kojom ni Republika Srbija, ni Crna Gora tada nisu imale doplomatske odnose.

Kako je Marininom suprugu fotografija bila hobi još od rane mladosti – Marina je rešila da to „iskoristi“ i da ličnim angažmanom upozna i koliko je to moguće približi ove zemlje. Organizovala je izložbe fotografija pod nazivom „Saudijska Arabija iz mog objektiva“ i to:

Republika Srbija, Beograd – od 30. septembra do 15. novembra 2009. u Robnoj kući Beograd na Terazijama. Izložbu je videlo preko 30.000 ljudi, a ostvaren je i izuzetan medijski publicitet – više od pedeset medija iz Saudijske Arabije, Srbije, Kuvajta i Kanade pisalo je o ovoj izložbi, a svečanom otvaranju su prisustvovali brojni predstavnicu diplomatskog kora u Beogradu.

Crna Gora, Podgorica – od 7. do 17. juna 2010. u galeriji Centar. Pokrovitelji izložbe bili su Predsednik Crne Gore, Filip Vujanović i Ministar kulture, sporta i medija Crne Gore, Branislav Mićunović.

Ovo je ujedno bio i prvi kulturni događaj ikada zabeležen između Saudijske Arabije sa jedne strane, i Republike Srbije i Crne Gore sa druge koji je organizovao entuzijasta, pojedinac.

Fotografije Budislava Bulatovića sa izložbe možete videti OVDE

Marina je za projekat „Saudijska Arabija iz mog objektiva“, od Društva Srbije za odnose s javnošću dobila 2010. priznanje za Ličnu i građansku inicijativu u oblasti komunikacija. Za isti projekat, od Kluba privrednih novinara Srbije, dobila je priznanje Biznis dama 2010.

Marina je član je Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i član Izvršnog odbora Memorijalnog društva Nikola Tesla u Njujorku.

U Saudijskoj Arabiji ona je živela sve do leta 2016. a danas živi i radi u Kanadi.

Za portal Rasejanje.info Marina je rekla:

„Nikada nisam razmišljala na ovaj način: ‘Ma, šta ja tu mogu da uradim? ili: Ionako nema šanse bilo šta da se promeni!’. Uvek je idealan trenutak za akciju! To je moja životna deviza i tajna svih mojih poduhvata. Ako nešto jako želiš i radiš na tome, ceo Univerzum se udruži da ti se želja ispuni – kaže Paulo Koeljo, a ja mu potpuno verujem.“

Izvor: Rasejanje.info

Foto: Lazar Petrović