GRAĐEVINSKO ČUDO

Završena je izgradnja pešačkog visećeg mosta u Portugalu za koji se tvrdi da je najduži viseći most na svetu.

 

Završena je izgradnja pešačkog visećeg mosta u Portugalu za koji se tvrdi da je najduži viseći most na svetu.

najduži viseći most

Svakako je zapanjjuć i predstavlja atrakciju jer se proteže iznad reke u dužini od 516 metara. Nalazi se na visini od 175 metara i povezuje obale reke Paiva. Pripada Nacionalnom parku „Arouca“ koji je pod zaštitom UNESCO-a, i predstavlja područje izvanredne prirodne lepote. Sa njega se prostire pogled ka Garganta do Paiva i Cascata das Aquieiras, oba područja od velikog značaja i pod zaštitom.

Most „Arouca 516“ preuzeo je mesto najdužeg visećeg pešačkog mosta koji je do sada nosio onaj na Alpima, dužine 494m. Projekat izgradnje vodili su Itecons, Conduril – Engenharia SA i Portugalska nacionalna laboratorija za građevinarstvo.

Konstrukcija se sastoji iz dva velika betonska „tornja“ u obliku slova V ili obrnutog slova A koji se nalaze sa obe strane doline i podupiru most. Uključuje 127 čeličnih profila koji su učvršćeni čeličnim kablovima. Ispitivanja da kablovi mogu izdržati udare vetra vršena su u aerodinamičnom tunelu i trajala su oko mesec dana. Gradnja je započeta još 2018. godine, a most je konačno završen krajem prošle godine.

Otvoren je za posetioce i ulaznica za obilazak mosta i obližnje pešačke staze košta 12 evra. Zvaničnici se nadaju da će ovo ambiciozno arhitektnosko delo privući posetioce i staviti Arouca na mesto koje treba posetiti. Ovaj projekat je učinio ponosnom ne samo ovu malu opštinu već i celu Portugaliju. Koštao je 2,1 milion evra.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs