OPASNOST IZ RASHLADNOG APARATA

Upotreba klime leti je praktično neophodna, ali rashlađivanje pomoću ovog uređaja može da izazove i neka oboljenja, pa treba voditi računa i o tome.

 

Bliži se leto, vreme kada svi u potrazi za rashlađenjem palimo klima uređaje kod kuće, na poslu, u automobilu… Međutim, veštački stvorena „prijatna“ temperatura može da naškodi zdravlju, kaže otorinolaringolog Vladimir Zajcev, upozoravajući na to kako upotreba klime šteti.

Po njegovim rećima postoje tri bolesti koje može da izazove upotreba klime.

Hipotermija

Prema rečima lekara, treba se čuvati hipotermije, kao i izbegavati direktne hladne nalete vazduha, jer oni „hlade“ organe nazofarinksa, usta, mišića, vrata, potiljka i leđa. Oštra promena temperature dovodi do vazospazma, što povlači za sobom razvoj bronhopulmonalnih ili ENT bolesti.

Ovaj rizik nastaje ne samo u klimatizovanim sobama, već i u automobilu.

„Ako je razlika između temperature u automobilu i izvan nje prevelika, a čovek često menja jedno okruženje u drugo – sedi, izlazi, vozi se u automobilu – očekujte nevolje. Upala će sigurno doći, jer telo se ne može tako naglo prilagoditi hladnom“, objasnio je Zajcev.

Istovremeno, neprijatne posledice se mogu izbeći, ali pravilnom upotrebom uređaja. Najbolje je da se drži na 24 stepeni C. Ova temperatura je prijatna, a takođe prilikom prelaska u rashlađenu prostoriju sa „vrele“ ulice, krvnoi sudovi neće osetiti nagli prelaz.

BioMind kapi protiv depresije

Infekcije

Klima uređaji ne samo da hlade vazduh, već ga i suše, naglasio je lekar. Glavna opasnost je u filterima, gde se mogu akumulirati patogene bakterije. Protok hladnog vazduha pospešuje njihov prodor u sluznicu nosa, očiju i usta. Možete se zaštititi običnom vodom. Dovoljno je popiti po jedan gutljaj na svakih 15 minuta kako biste pomogli u čišćenju sluznice.

Alergija na grinje

Još jedno neprijatno svojstvo klima uređaja su grinje. Ovi organizmi se nalaze u prašini, jastucima, ćebadima. Smeštajući se na klima uređaj, mikro grinja se tamo aktivno razvija. Zbog toga, pre nego što započnete s upotrebom klime, potrebno je temeljno isprati sve, a još bolje – tretirati antiseptikom.