EX-YU FILMSKE GLUMICE

U bivšoj Jugoslaviji snimalo se godišnje i preko dvadeset filmova. Danas je situacija nešto drugačija, primat filmovima uzele su televizijske serije. Kako u svetu, tako i kod nas.

 

Konkurencija među glumcima i glumicama bila je velika, a mnogi su obeležili istoriju ovdašnje kinematografije samo jednom ulogom.

filmske dive

Radmila Teodorović

Jedna od njih je i malo poznata Radmila Teodorović. Ova svestrana umetnica zapravo i nije bila glumica, već balerina. Ostala je najpoznatija po ulozi zanosne plesačice orijentalnih plesova, Lili, koja je imala zadatak da harizmatičnom Voji Brajoviću omogući propusnicu do blindiranih garažnih vrata na ulazu jednog od brojnih skladišta koje su nemačke snage u godinama Drugog svetskog rata držale pod svojom stražom u okupiranom Beogradu. Dakle, zanosna Radmila se u ovoj čuvenoj seriji Aleksandra Đorđevića, koja svake godine doživljava novu reprizu, pojavila kao naturščik.

Rođena je u Beogradu, gde je završila i Baletsku akademiju u klasi Nine Kirsanove, ruske primabalerine i koreografa. Tokom svoje dugogodišnje karijere soliste Narodnog baleta igrala je širom sveta – u Italiji, Nemačkoj, Sovjetskom Savezu, Japanu. Nakon završetka baletske karijere, krajem sedamdesetih, preselila se u Italiju, gde je radila kao profesor baleta i koreograf. Dve decenije potom preselila se u američki grad Fort Vejn. Bila je i direktor tamošnje akademije, u dva navrata. Pored svog devojačkog prezimena nosi i udato prezime Novosel.

Prizrenka Petković

Jedan od najdražih televizijskih likova u bivšoj Jugoslaviji je glumica simpatičnog imena, Prizrenka Petković, a najdraža je upravo po svojoj najpoznatijoj ulozi Radmile u humorističkoj seriji „Ljubav na seoski način“. Ni Prizrenki gluma nije bila primarni poziv, budući da je završila Muzičku akademiju u Rumuniji. Radila je kao profesorka pevanja u Muzičkoj školi u Novom Sadu više od dvadeset godina. Preselila se u Holandiju početkom novog milenijuma, gde u svojoj muzičkoj školi predaje solo-pevanje.

Filmske dive koje su se preselile u Ameriku

Još jednu našu glumicu su životne prilike odvele put Amerike. Sinonim tašte u bivšoj Jugoslaviji bila je Ljiljana Sedlar, popularna Duda iz serije „Bolji život“. Za razliku od prethodne dve koleginice, Ljiljana je u Ameriku otišla sa svojim mužem još krajem šezdesetih godina zbog njegove specijalizacije, a studije glume završila je po povratku u zemlju. Neke od njenih kolega na klasi Fakulteta dramskih umetnosti su Svetlana Bojković i Petar Kralj. Glumila je u nastavku „Otpisanih“, kao i u komedijama „Špijun na štiklama“ i „Razvod na određeno vreme“.

Kultnu seriju „Sivi dom“ je, pored mnoštva mladih glumaca, koji su i danas čuvena imena na našoj sceni, obeležila mlada Željka Cvijan. U seriji je igrala direktnu partnerku Dubravku Jovanoviću. Početkom devedesetih preselila se, poput svoje starije koleginice, u Ameriku. Kao i većina ovde priznatih umetnika, morala da je krene od početka, pa je tako jedno vreme radila i kao kelnerica u restoranu. Kasnije je magistrirala na Univerzitetu za pozorište i radila na Američkoj glumačkoj akademiji, gde je predavala i srpski jezik. U Beogradu je završila Fakultet dramskih umetnosti, a pored „Sivog doma“ publika je pamti i po ulogama u „Igmanskom maršu“, „Oktober festu“, a poslednje pojavljivanje na velikom platnu pred domaćom publikom imala je u filmu „Prokleta je Amerika“.