PRIRODNI ANTISEPTICI

Određene lekovite biljke služe za zaceljivanje rana, jer imaju fantastična antiseptična svojstva. Njihovom lokalnom primenom rane postaju sanirane, a organizam je spasen od pojave sepse.

 

Lečenje rana je osnovna veština preživljavanja. Možete je naučiti kroz obuku iz prve pomoći ili je improvizovati korišćenjem znanja o lekovitosti lekovitog bilja. Postoje biljke koje imaju prirodna antiseptična svojstva koja mogu da pomognu u zaštiti od infekcije i podstiču proces potpuno prirodnog zarastanja rana na koži.

antiseptična svojstva

Mnogo lekovitih biljaka širom sveta ima antiseptična svojstva. Narednih pet biljaka koje smo izdvojili imaju prirodom darovane lekovite osobine za vidanje rana, a znanja o njihovoj lekovitosti potkrepljena su naučnim dokazima.

1. Ljutić

Ljutić se odlikuje se antibakterijskim svojstvima, koja uglavnom potiču iz njegove aktivne komponente, jedinjenja koje se zove berberin. Ova biljka je uobičajena prirodna alternativa antibioticima poput penicilina. Može se koristiti lokalno za lečenje rana, ružičastih očiju, čireva i vaginalnih infekcija.

Najmoćniji deo ljutića je njegov koren. Izrežite ih, osušite i koristite za pravljenje tinktura. Imajte na umu da ljutić u ponekim krajevima ima ugroženi status, tako da možda nećete moći negde da uberete ovu biljku bez posebne dozvole. Zato razmislite o uzgoju ljutića u sopstvenoj lekovitoj bašti.

2. Smola četinara

Četinarska stabla ispuštaju lepljiv sok kada je njihova kora oštećena. To je smola i ona sadrži prirodne kiseline i biljna jedinjenja zvana lignani, koji pomažu u zaštiti stabla od infekcije. Antiseptična svojstva smole takođe mogu da zaštite i čovekovu ranu od infekcije. Da biste koristili smolu, zagrejte je i pomešajte sa maslinovim ili kokosovim uljem da postignete gustinu melema. Smola je neverovatno lepljiva supstanca, pa je ne nanosite direktno na ranu kako se zavoj ne bi zalepio na kožu.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

3. Neven

Neven je jedna od mnogih lekovitih biljaka za koju istraživanja pokazuju da je efikasno antimikrobno sredstvo protiv raznih vrsta bakterija i gljivica. Jedna studija istraživača sa Medicinskog centra Univerziteta u Merilendu otkrila je da neven pomaže u smanjenju upale i oteklina, a takođe pomaže u povećanju dotoka krvi do mesta rane, omogućavajući stvaranje novih krvnih sudova i vlaknastih tkiva. Cvetovi nevena suše se za lekovite preparate. Imajte na umu da sušene latice treba da budu jarko žute ili narandžaste boje, što je indikacija njihovog kvaliteta i svežine.

4. Bokvica

Bokvica je jestiva biljka koja se često smatra korovom. Nalazimo je širom sveta. Sadrži aukubin i alantoin, aktivna jedinjenja odgovorna za bokvicina antimikrobna i protivupalna svojstva. Osim za zarastanje rana, bokvica se koristi i za lečenje čireva, probavnih smetnji, žgaravice, uboda insekata, dijareje i prehlade. Listovi ove biljke mogu da se koriste za pravljenje tinktura i melema. Stariji listovi bokvice odvajaju se u medicinske svrhe, dok su mlađi, mekši listovi bolji za jelo.

5. Origano

Esencijalno ulje origana ima moćna baktericidna svojstva, što znači da može efikasno da ubije bakterije. Takođe, ono pomaže u zarastanju rana i čak smanjuje pojavu ožiljaka ako se primenjuje lokalno. Prema obavljenim studijama, ulje origana je efikasno protiv mnogih vrsta bakterija, uključujući i ešerihiju. Zapravo, ovo ulje pokazuje snažnije dejstvo od nekih savremenih antibiotika. Listove biljke origano možete upotrebiti da napravite melem ili tinkturu za zaceljivanje rana.