ZAŠTO SU DAME DUGOVEČNIJE

Stručnjaci su pokušali da odgonetnu šta utiče na dugovečnost i očiglednu razliku koja postoji između polova. Oni kažu da žene žive duže od muškaraca zbog pet najčešćih uslova koji idu u prilog lepšem polu.

 

Prosečni životni vek današnjeg čoveka iznosi 78 godina i devet i po meseci. Ali, po pitanju dugovečnosti, muškarci su, definitivno, izvukli deblji kraj. Skoro u celom svetu žene duže žive od pripadnika jačeg pola. Iako je ova činjenica poznata već decenijama, naučnici su tek nedavno pokušali da objasne zbog čega je to tako.

žene žive duže od muškaraca

Prema statistikama, novorođena devojčica može da očekuje da će živeti 81 godinu, dok dečak rođen iste godine treba da očekuje da će živeti 76 godina, što je 5 godina manje. Muškarci su biološki i sociološki u nezgodnijoj poziciji tokom celog života.

5 razloga zbog kojih žene žive duže od muškaraca su:

1. Devojčice su jače još dok se nalaze u utrobi

– Dečaci se u stomaku majke razvijaju sporije nego devojčice, što znači da su im veće šanse da će umreti ako se prevremno rode zbog slabije razvijenosti pluća ili mozga – objašnjava doktorka Marijen Legato, profesorka kliničke medicine na Univerzitetu u Kolumbiji.

2. Žene manje rizikuju od muškaraca

– Nenamerne povrede su treći po redu uzrok smrti među muškarcima, a na ženskom spisku su na šestom mestu. Za to je kriva biologija: deo mozga koji se nalazi u prednjem delu lobanje kontroliše odgovornost i proračunavanje rizičnosti, a taj deo se brže razvija kod žena, nego kod muškaraca – objašnjava doktorka Legato. Zbog toga muškarci više vole da rizikuju, pa upadaju i u više nevolja koje mogu biti pogubne.

Golden Sweden Bitter 250 ml

3. Žene kasnije obolevaju od srčanih bolesti

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti kod muškaraca i žena, ali muškarci više obolevaju i češće umiru od njih, čak i u tridesetim i u četrdesetim godinama. Žene u proseku razvijaju srčane bolesti 10 godina kasnije od muškaraca, one su zaštićene od njih do menopauze, jer njihova tela do tada proizvode mnogo estrogena, koji arterije održava jakim i fleksibilnim.

4. Žene imaju bolje društvene odnose

Prijatelji su lekoviti, pa ljudi sa jakim društvenim vezama imaju 50 procenata manje šansi da umru pre vremena od onih sa samo nekoliko društvenih kontakata.

– Većina muškaraca zadržava svoj stres i svoje brige za sebe, dok žene traže ljude i pričaju sa drugima o tome – objašnjava doktorka. Izuzetak su oženjeni muškarci, što još jednom potvrđuje zaključke do kojih su mnoge studije došle: da su oni zdraviji i da duže žive.

5. Žene bolje brinu o zdravlju

Žene u proseku 24 procenta više posećuju doktora, tvrdi američka Agencija za istraživanje i kvalitet zdravstvene nege.

– Zapravo, samo četvrtina (28 procenata) muškaraca ide na redovne preglede. Muškarci najčešće poriču da su bolesni ili umanjuju svoje simptome, jer ne žele da odu kod doktora i da saznaju da nešto nije u redu – tvrdi doktorka Legato.

Izvor: Telegraf.rs