BEZBEDNOST NA MOBILNOM

Android, jasno, ima mogućnost da čuva lozinke kako biste ih ubuduće unosili lakše i brže. E, upravo tu je Google napravio poboljšanje.

 

Čovek bi pomislio da je Google u poslednjih 10 i više godina usavršio Android, međutim, još uvek radi na poboljšanjima za koja se može reći da itekako imaju razlog za dodatni razvoj.

poboljšanje

Na primer sigurnost, glasovne komande za upravljanje, bolja saradnja sistema sa drugim aplikacijama koje korisnik instalira, baterija, ažuriranja, trka za 5G i mnogo toga još.

Pre nego što pređemo na novosti iz Androida, podsetićemo da postoji mnogo toga što i dalje može da krene loše čak i kod najboljih modela telefona.

Ukoliko imate problem znajte da www.drmobil.rs servis mobilnih telefona može da Vam pomogne bolje nego na šta ste navikli do sada.

Password Checkup za bezbedno skladištenje lozinki na telefonu

Jasno je da je lozinka najosetljiviji deo sigurnosti podataka i svega što želite da ostane zaštićeno na telefonu.

Android, jasno, ima mogućnost da čuva lozinke kako biste ih ubuduće unosili lakše i brže. E upravo tu je Google napravio poboljšanje.

U verziji 9 i novijim Androidima, Google je dodao opciju Password Checkup. Ova opcija brine o tome da li je Vaša lozinka možda kompromitovana.

Svaki put kada unesete lozinku automatski, Google će proveriti da li se lozinka nalazi na listi kompromitovanih širom sveta i na vreme Vas upozoriti

Zakazano slanje poruka, piši sada šalji kasnije

Ovo definitivno može da bude korisno.

Na primer, ako baš želite da nekome čestitate rođendan u 0:01 ujutru, a niste sigurni da li možete da ostanete budni, možete zakazati slanje.

Jeste da ne biste Vi direktno čestitali, ali i pažnja jeste bitna. Ova mogućnost postoji na svim Androidima počev od verzije 7.

Google je ovde postavio malu video prezentaciju o tome i kako to izgleda. Možete pogledati više o zakazivanju poruka ovde

Sa TalkBack opcijom više ne morate da gledate u ekran

Google je posebno ažurirao ovu opciju imajući u vidu slepe i slabovide ljude, ali tu su i opcije koje mogu biti korisne svakome.

Uz pomoć posebnih gestova i glasovnih obaveštenja više ne morate da stalno gledate u ekran da biste znali šta se dešava.

Prosto uključite TalkBack opciju i interakcija kreće. Vaš telefon će sada biti mnogo korisniji i što je najvažnije, moći će da pomogne više onima kojima to najviše treba. Pogledajte ovde kako da uključite TalkBack opciju na Androidu.

Još slobodnije ruke sa Google Asistentom

Ovo vreme kod nas još uvek nije došlo, ali radi se na tome. Google Asistent jeste i zamišljen je da bude upravo ono što smo viđali na filmovima.

Glasovne komande nam omogućavaju da sa telefonom upravljamo samo uz pomoć glasa. Na taj način možemo da radimo nešto drugo dok Google pretražuje nešto za nas, piše SMS ili mejl, uključuje WiFi ili pokreće određenu aplikaciju na zahtev.

Ovo je postojalo i ranije, ali poboljšanje sada stiže u tome da više ne moramo da budemo odmah pored telefona i posebno je unapređen deo funkcionalnosti dok je telefon zaključan. 

Tamna tema u Google Mapama

Unapređenje je već stiglo kroz redovno ažuriranje ali ako to niste primetili, možete isprobati kako radi po noći ili ako prolazite kroz tunel, čak.

Google automatski prilagođava svetlu ili tamnu temu u Google mapama i na taj način Vam pomaže da lepše pratite dešavanja i putokaze u mapama.

Ne samo da štedi oči već i bateriju. Dodatno, ova tema može da se uključi trajno pri čemu se više neće javljati svetla tema, sve dok je ponovo ne uključite. Opcija se nalazi u Settings Theme –  “Always in Dark Theme”. 

Da Vam ne bude dosadno dok vozite

Google i Android su čak i na ovo mislili pa ako izgovorite “Hey Google, play a game” dok ste u automobilu i imate Android sistem u podržanim automobilima, možete da zaigrate igru rečima sa putnicima sa kojima se vozite. 

Proverite da li je Vaš auto podržan od Androida ovde 

Svakako, ne verujemo da su igre baš prilagođene našim igrama i rečima, ali svakako deluje zanimljivo.

Naravno, sve igre su zasnovane na glasu pa neće biti potrebno da sklanjate pogled sa puta dok se igrate. 

Šta je sa starijim modelima Androida u 2021?

Većina modela neće dobiti ove opcije kroz redovni update operativnog sistema, ali svi noviteti koji dolaze kroz aplikacije su već dostupni preko zasebnog ažuriranja aplikacija.

Ukoliko planirate skoriji update, ne zaboravite da uradite bekap telefona kako biste se osigurali od mogućnosti da se update ne završi kako treba.

U slučaju da naiđete na problem, ne zaboravite da čak i kod onih najgorih kvarova uvek možete da kontaktirate dr Mobil servis telefona i nadate se najboljem.